Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ulaganje u budućnost

Mjere protiv iseljavanja: kupcima starih kuća 30.000 kuna poticaja

Općina Sveta Marija
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Za tjedan dana bit će raspisan natječaj namijenjen svima koji su prošle godine kupili ili naslijedili nekretninu na području općine

Međimurska općina Sveta Marija dijelit će poticaje za uređenje nekretnina i time pokušati spriječiti iseljavanje i smanjenje broja stanovnika. Za tjedan dana raspisat će natječaj namijenjen svima koji su prošle godine kupili ili naslijedili nekretninu na području općine. U obzir dolaze i stare kuće koje će srušiti i na njihovu mjestu podići nove. Načelnica Đurđica Slamek ističe da će poticaj iznositi 30.000 kuna.

Pravo na njega imat će vlasnik nekretnine uz uvjet da je on ili bračni partner stalno zaposlena osoba najmanje dvije godine bez prekida te da u vlasništvu ili suvlasništvu nema stan, kuću ili vikendicu. Svi članovi uže obitelji korisnika poticaja moraju u roku od dvije godine prijaviti prebivalište na toj adresi i zadržati ga najmanje deset godina. Izuzetak su njihova djeca ako se u međuvremenu osamostale ili osnuju svoje obitelji.

Dozvola za građenje

Korisnik poticaja koji se odluči za novogradnju, mora u roku dvije godine ishoditi dozvolu za građenje i početi s radovima, te ih dovršiti u roku šest godina. Kupljenu ili naslijeđenu nekretninu za koju dobe poticaj, ne smiju darovati ili prodati sljedećih deset godina. U protivnom, morat će vratiti novac općini.

Načelnica Slamek napominje da su ti poticaji ulaganje u budućnost i nada se dobrom odazivu. Na sličan se potez prije nekoliko godina odlučila i donjomeđimurska općina Kotoriba, a od prošle godine i susjedni Goričan, koji kupcima starih gruntišta dodjeljuje bespovratnih 20.000 kuna. Odluku o 20.000 kuna pomoći donijela je i općina Donja Dubrava