Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Distributivni centar za voće i povrće

Moderna hladnjača u Rakitovcu bit će završena u studenom

Distributivni centar za voće i povrće
1/9
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Hladnjača će uveliko pripomoći voćarima i povrćarima da robu na tržište plasiraju tijekom cijele godine, a ne samo u fazi njezina dozrijevanja, kada joj je i cijena najniža

Župan Stjepan Kožić, zajedno s zamjenikom Hrvojem Frankićem i gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem, obišao je gradilište ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o. u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici.

Kako su izvijestili iz Županije, gradnja se odvija prema planiranoj dinamici, a kada u studenome bude završena bit će to prva ULO hladnjača u Hrvatskoj od koje će korist imati direktno proizvođači, a ne veletrgovci voća i povrća.

Investicija je vrijedna 27 milijun kuna i predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće, osnovanog 2008. godine. Za gradnju ULO (ultra low oxygen) hladnjače 90 posto potrebnih sredstava osigurano je iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

"Ovime što sam vidio izuzetno sam zadovoljan. Izgradnjom ULO hladnjače, kapaciteta 3000 tona, zaokružit ćemo cjelinu koja će poljoprivrednim proizvođačima osigurati sigurno tržište i primjerenu cijenu njihovih proizvoda, a time i njihovu budućnost. Prvu fazu razvoja Distributivnog centra financirali su sami osnivači - Županija, Grad Velika Gorica i PZ 'Zagrebački voćnjaci', i njome su stvoreni uvjeti da se roba može pripremiti za plasman u velike trgovačke lance. No, bez ULO hladnjače cijeli projekt ne bi imao smisla. Ona će maksimalno pripomoći voćarima i povrćarima da robu na tržište plasiraju tijekom cijele godine, a ne samo u fazi njezina dozrijevanja, kada joj je i cijena najniža", rekao je župan Kožić.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da je tijekom proteklih godina „napravljen dobar posao“ te su na najbolji mogući način povučena europska sredstva.

"Sada se treba dodatno pozicionirati na tržištu te kroz kvalitetu koja će se isporučivati kupcima stvarati dodanu vrijednost našim poljoprivrednim proizvodima“, rekao je Barišić.

"Zagrebačka županija je danas najjača voćarska regija u RH, a ULO hladnjačom ćemo voćarima, ali i proizvođačima povrća, osigurati još bolju poziciju za budućnost. No, ovo će biti regionalni centar kroz koji će na tržište poljoprivredne proizvode moći plasirati i poljoprivrednici iz drugih županija. Već sada u trgovačke lance plasiramo jabuku iz Međimurja i Slavonije, a od lani i mandarinu iz doline Neretve", rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće

Župan Kožić je tijekom obilaska govorio i o EU projektu 'Školska shema', koji učenicima osmogodišnjih i srednjih škola, jednom tjedno, osigurava besplatni obrok voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda. Upravo Distributivni centar svježim sezonskim voćem opskrbljuje kroz ovaj projekt 36 osmogodišnjih i srednjih škola s prostora županije.