Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Predstavljeno idejno rješenje nove Gimnazije Petra Preradovića Virovitica

Moderna, štedljiva i funkcionalna škola imat će zvjezdarnicu

Foto: Kristijan Toplak
– Gimnazija je projektirana za 560 učenika, s brojnim kabinetima, sjajnim uvjetima za rad profesora i obrazovanje učenika, a u novoj zgradi steći će se uvjeti da svi učenici idu u jednu smjenu. Gdje god smo mogli, stavili smo “zelenilo” – kažu Iskra Filipović i Vedrana Moslavac iz tvrtke Njirić+ arhitekti, inače obje rođene Virovitičanke

– Ovo je gimnazija po modernim načelima obrazovanja i za profesore i učenike koji će svi ići u jednu smjenu – naglasio je župan 
Igor Andrović na predstavljanju idejnog rješenja Gimnazije Petra Preradovića Virovitica.

Idejno rješenje nove Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, sa sportskom dvoranom koja će se nalaziti u južnom bloku, nasuprot željezničkoj pruzi, nedaleko od nove željezničke stanice i autobusnog kolodvora, predstavljeno je u sali za sastanke Virovitičko-podravske županije. Pohvale za novi izgled iznio je i ravnatelj Gimnazije Kristijan Gostimir, kao i županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

Za 560 učenika

– Gimnazija je projektirana za 560 učenika, s brojnim kabinetima, sjajnim uvjetima za rad profesora i obrazovanje učenika, a u novoj zgradi steći će se uvjeti da svi učenici idu u jednu smjenu. Postojeće igralište koje se nalazi u južnom bloku ostat će jer smatramo da je ono važno za stanovnike ovog područja. Škola će biti moderna, funkcionalna, štedljiva, s puno svjetla, a gdje god smo mogli, stavili smo “zelenilo”. Na vrhu škole nalazit će se zvjezdarnica – naglasile su Iskra Filipović i Vedrana Moslavac iz tvrtke Njirić+ arhitekti.

I Iskra i Vedrana su Virovitičanke pa je ovo i njihov poklon rodnom gradu. Županija, kao nositelj projekta, novu će zgradu Gimnazije nominirati za financiranje sredstvima EU fondova.

Današnja zgrada Gimnazije Petra Preradovića Virovitica ne ispunjava materijalne i prostorne uvjete. To je bio razlog za gradnju nove zgrade, i to kao škole s 20 odjeljenja, kako bi nastava mogla biti jednosmjenska. Škola mora imati dvodijelnu dvoranu. Gimnazija trenutačno ima 346  učenika i 16 razrednih odjela.

Veća kvaliteta

– Ta je škola jedina u županiji koja ima programe jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije pa je plan u budućnosti povećati broj odjela i povećati postotak na području cijele Virovitičko-podravske županije, koji je trenutačno 24 posto gimnazijskih te 76 posto strukovnih programa.  Okrupnjavanjem strukovnih programa, uvođenjem novih modularnih, ishodovno orijentiranih kurikuluma prioritetnih za tržište rada, s posebnim naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju, kao i podizanjem kvalitete njihova izvođenja i jačanjem učenja temeljenog na radu povećat će se učinkovitost ulaganja u strukovno obrazovanje i osposobljavanje, čime se ostvaruje veća kvaliteta – navode u Županiji.