Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Lungomare Art

Na 10 lokacija širom Kvarnera postavit će instalacije koje će pričati priče

Lungomare Art instalacije
Foto: Grad Rijeka
Otvorenja radova počet će u travnju 2020. a trajat će tijekom cijele sljedeće turističke sezone, do rujna

U sklopu programskog pravca Lungomare Art projekta Rijeka 2020 umjetnici u rasponu od studenata riječke Akademije primijenjene umjetnosti do svjetski renomiranih autora poput Smiljana Radića i Liama Gillicka na 10 lokacija na području Kvarnera realizirat će skulpture i instalacije inspirirane tim mjestima.

RIJEKA 2020 Predstavljena informativna izložba programskog pravca Lungomare Art

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je danas u Rijeci na konferenciji za novinare ustvrdio je da je Lungomare Art kompleksan projekt, u kojem se suvremena umjetnost izvrsno nadograđuje na baštinu, i to prvenstveno nematerijalnu. To nije umjetnost koja je zatvorena u galerijama ili muzejima, nego izlazi među ljude,na otvoreno, rekao je.

U ovom programskom pravcu sudjeluje Primorsko-goranska županija, čija je pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić naglasila vrijednost izlazaka projekta EPK izvan Rijeke. Time se i lokalne zajednice uključuju u ovaj veliki europski projekt, kazala je.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da ovakav projekt, u kojem se postavljaju umjetnički radovi na deset lokacija, povezani krovnom narativom, nije do sad realiziran ni u Hrvatskoj, niti u širem okruženju.

Lungomare Art predstavila je voditeljica Iva Kelentrić istaknuvši da se radovima odaje počast lokalnoj zajednici i ujedno se obraća turistima, na pomalo neobičan način prenoseći informacije o toj lokaciji.

Rab obilježio 130 godina organiziranog bavljenja turizmom Nagrađeni najbolji Rab obilježio 130 godina organiziranog bavljenja turizmom

Najugledniji sudionik projekta je čileanski arhitekt hrvatskoga porijekla Smiljan Radić, koji će sa suprugom ostvariti umjetničku instalaciju na kamenite platoe iznad Baške na Krku, a tamo će je prevesti helikopterom. Jedno od trenutno najvećih imena svjetske suvremene umjetničke scene Liam Gillick postavit će instalaciju na rivi u Malom Lošinju.

Na ulazu u mjesto Brseč danska umjetnica Sofie Thorsen ostvarit će kamenu skulpturu koja će podsjećati na učeničke bilježnice, u sjećanje na ukinutu osnovnu školu u ovom mjestu. Hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti će u Lovranskoj Dragi, na obroncima Učke, izraditi paviljon na planinarskoj stazi, a Pavel Mrkus iz Češke će realizirati audiovizualnu instalaciju u zgradi riječke ribarnice.

Projekt vrijedan 875 milijuna kuna Na Sušaku u Rijeci počela gradnja nove bolnice za majku i dijete

U Voloskom će se postaviti dvije instalacije, hrvatske mlade umjetnice Nike Laginje u moru, te jednog od najutjecajnijih suvremenih čeških umjetnika Jurija Kovande, na šetalištu u blizini, kao odgovor na Laginjin rad, a oba se bave ekološkim temama. Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke oplemenit će riječku plažu Grčevu na Pećinama intervencijama inspiriranim animiranim likom Profesorom Balthazarom, a umjetnički kolektiv Numen/For Use će na plaži Svežanj u Kostreni osmisliti i postaviti posebno dizajniranu plažnu opremu, od tuševa i klupa do svlačionica.

Pokrja glavne plaže u Crikvenici slovački umjetnici Ilona Nemeth i Marian Ravasz postavit će veliku betonsku skulpturu, a pored trajektne luke u Loparu na Rabu će japanska umjetnica Harumi Yakutake ostvariti golemu kamenu instalaciju, najavila je Kelentrić.

Izrada radova počinje do kraja ove godine. Otvorenja radova počet će u travnju 2020. a trajat će tijekom cijele sljedeće turističke sezone, do rujna.