Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija i Hrvatske vode potpisale ugovor za projekt koji će od poplava štititi naselja podcrkavačke općine i grad Slavonski Brod

Na Glogovici će graditi retenciju od 30 milijuna kuna

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Retencija je smještena u dolini vodotoka Glogovica,  oko 6 km sjeverno od Slavonskog Broda. Vodotok Glogovica prikuplja izvorske i oborinske vode s područja Dilj gore

Predstavnici Hrvatskih voda i izvođača radova u Slavonskom su Brodu potpisali 30 milijuna kuna vrijedan ugovor o gradnji retencije na rijeci Glogovici. Kako je istaknuto, retencija zapremine 3,800.000 kubičnih metara od  poplave će štititi sva naselja općine Podcrkavlje, ali i sam grad Slavonski Brod.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je potpisivanje ugovora rezultat napora Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se putem nacionalnog projekta oporavka i otpornosti osiguraju sredstva.

Radovi će trajati tri godine

Na ukupnoj razini Hrvatske vode dobile su 5,25 milijardi kuna, od čega gotovo 1,2 milijarde mogu iskoristiti za potrebe zaštite od štetnog djelovanja voda, odnosno obrane od poplava kao i restauracije vodotoka.

– Upravo određenjem našeg Ministarstva da treba štititi ljude, prirodu i komunalnu infrastrukturu došli smo do mogućnosti da konačno zaživi i gradnja retencije Glogovica. Izvođački radovi vrijedni su 30 milijuna kuna, ali s projektiranjem, nadzorom i izmještanjem dalekovoda vrijednost se penje na 33 milijuna kuna – istaknuo je Đuroković.

Sam projekt predstavio je direktor VGO-a za srednju i donju Savu Davorin Piha. Prema njegovim riječima, retencija je smještena u dolini vodotoka Glogovica, između Podcrkavlja i istoimenog naselja, oko 6 km sjeverno od Slavonskog Broda. Vodotok Glogovica   prikuplja izvorske i oborinske vode s područja Dilj gore, te se ulijeva u istočni lateralni kanal Jelas polja.

– Retencijom se od plavljenja bujičnim vodama štite sva nizvodna naselja - Podcrkavlje, Grabarje, Rastušje i Tomica u općini Podcrkavlje te grad Slavonski Brod – rekao je Piha.

Projekt će biti prijavljen na poziv za financiranje bespovratnim sredstvima u okviru Mehanizma NPOO za financiranje projekata 
smanjenja rizika od katastrofa u sektoru upravljanja vodama. Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić:

– Drago mi je da ćemo u idućih 36 mjeseci imati priliku i, uvjeren sam, dočekati uspješan kraj radova na ovom projektu. Molim 
izvođače da daju sve od sebe da radovi budu obavljeni u rokovima i što je moguće bolje. Drago mi je da Brodsko-posavska županija i ovim projektom ide korak dalje – rekao je Ćorić.

Poplave su stvarnost

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić podsjetio je da su poplave danas naša stvarnost.

– Moram reći da Ministarstvo gospodarstva zajedno s Hrvatskim vodama nizom projekata doista puno pomaže Brodsko-posavskoj županiji, pri čemu moramo istaknuti vodoopskrbu i odvodnju. Upravo smo završili jedan veliki sustav navodnjavanja u Orubici, gradimo Centar za gospodarenje otpadom, a tu su doista još brojni projekti u kojima nam Ministarstvo pomaže i daje nam potporu – istaknuo je Marušić.