Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Na Križnici se vidi najljepši izalazak sunca na Dravi

Otvorena Križnica VPŽ
1/3
Foto: Kristijan Toplak PROJEKT vrijedan 2,2 milijuna eura najvećim dijelom sufinanciran je europskim novcem te sredstvima Općine Pitomača
Otvoren je spektakularni Centar za posjetitelje Križnica, a već je jasno kako će to biti novi magnet za turiste, posebno kad se nadogradi i provedu svi projekti koji su u planu

Posjetiteljski centar na Križnici otvorio je svoja vrata i izgleda spektakularno. Na vrhu je orlovo gnijezdo, u podnožju briljantna multimedija, s vidikovca se može vidjeti najljepši izlazak sunca na Dravi, a od skele do centra vozi turistički vlakić... Samo je to djelić doživljaja koji će u budućnosti, najavljeno je, biti još i bolji kada se nadogradi. Veliki je to projekt Općine Pitomača, vrijedan 16,3 milijuna kuna i sufinanciran novcem EU.

Tek početak

– Imamo Centar za posjetitelje Dravska priča u najistočnijoj općini uz Dravu, a Križnica nam je u najzapadnijoj općini uz ovu rijeku. Ona je poput ulaznih vrata uz rijeku Dravu. I ovo je samo početak jer smo zajedno s partnerima Virovitičko-podravskom županijom, Općinom Pitomača i županijskom TZ prijavili projekt "Drava kao nadahnuće" u kojem ćemo oba centra, i Dravsku priču i Križnicu, podići na višu razinu – rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije, koja će upravljati i Centrom Križnica.

Pitomački načelnik Željko Grgačić ističe kako je novi posjetiteljski centar još jedan u nizu "magneta" za razvoj turizma na području općine Pitomača.

– Imamo Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici kao kulturni turizam, Klopotec u vinogorju i sada Centar za posjetitelje Križnica. Drago mi je da smo ovim projektima potaknuli i mještane da razmišljaju o turizmu i pokreću svoje investicije u tom pravcu – rekao je načelnik Grgačić.

Zadovoljan je i župan Igor Andrović.

– S ovim Centrom za posjetitelje Križnica je dobila dodatni sadržaj i sigurno će biti još zanimljivija svima koji prolaze kroz općinu Pitomača, kroz našu županiju, ali i onima koji će namjenski doći vidjeti što nudi Centar, što nudi Križnica, ali i općina Pitomača sa svim ostalim turističkim objektima. U županiji smo posljednjih godina puno toga napravili što se tiče turizma i imamo što pokazati i čime se pohvaliti. Od istoka županije do zapada postajemo sve zanimljiviji turistima. Postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske, a dokaz tome je i nagrada gdje smo kao Slavonija, ali tu svakako trebamo ubrojiti i Podravinu kao sastavnicu naše županije, dobili prestižnu nagradu kao najbolja destinacija za ruralni turizam. Dokaz je to da radimo dobar posao – rekao je župan Igor Andrović.

Zanimljiva multimedija

Centar za posjetitelje Križnica nudi i omogućuje posjetiteljima da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice, ali i da na inovativan i interaktivan način sudjeluju u kreiranju vlastitog doživljaja izborom sadržaja koji žele projicirati pomoću multimedijske opreme. Omogućit će održavanje edukacijskih radionica, programa škole u prirodi te stručnih skupova i konferencija. Zgrada je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, opremljena je podiznom platformom i tako omogućuje pristup do vidikovca na kojem se pruža pogled na prirodu i rijeku Dravu. Partneri na projektu bili su Turistička zajednica općine Pitomača i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača.

Radno vrijeme Centra je subotom i nedjeljom od 10,30 do 17,30 sati. Turistički vlakić vozi od rijeke Drave do Centra, počevši od 10,10 sati svaka dva sata. Zadnji polazak prema Centru je u 16,10 sati, a povratak prema skeli i Dravi u 17,40 sati. Od utorak do petka, Centar za posjetitelje radi od 7,30 do 14,30 sati, a za prijevoz turističkim vlakićem treba se najaviti.

Sve je više stranih turista

Virovitičko-podravska županija lani je zabilježila 24 posto više dolazaka turista i 19 posto više noćenja nego u 2021. Istaknuto je to na sjednici Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

– Bilježimo i povećanje broja stranih turista u ukupnom broju dolazaka i noćenja. Od deset noćenja njih četiri ostvarili su strani turisti – naglasila je Martina Jakelić, direktorica TZ VPŽ-a. Govorilo se o nastavku trenutnih, ali i budućim projektima, promociji turizma zahvaljujući brojnim manifestacijama, uz naglasak na outdoor turizam. Od 1. svibnja do Jankovca će se moći pješačkom i biciklističkom stazom te turističkim vlakićem koji će voziti od Slatinskog Drenovca. Park prirode Papuk lani je zabilježio više od 90.000 posjetitelja.

Umirovljenici, ilustracija Prijavljen projekt Voćin bi trebao dobiti Centar za starije osobe Bolja skrb Tri nova vozila dobio županijski ZJZ Virovitičko-podravska županija ”Dugo smo ovo čekali, bolnica će se obnoviti kako treba”