Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Osma kobasijada u Dugoj Međi

Na vatri se pekle kobasice i "adidas" slanina

Kobasijada u Dugoj Međi
1/18
Foto: Kristijan Toplak
Među dvadeset pristiglih uzoraka na ovogodišnju 8. Kobasijadu u Dugoj Međi, najbolju kobasicu ima Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca

- Mi čuvamo tradiciju i proizvodimo domaće, baš onako kako su to radili naši stari – kazali su nam u Dugoj Međi gdje se održala 8. Kobasijada. Već osam godina, UHBDDR iz Duge Međe organizira ovu manifestaciju koja je ovaj put okupila najviše posjetitelja. Uz pahulje koje lepršaju, na vatri su se pekle i kobasice i „adidas“ slanina, pilo se vino domaćih proizvođača, dijelile su se slane lepinje, kuhao vrhunski grah, a oni koji su imali sreće, kušali su i domaće čvarke, koji su se baš tada topili i nestali „kao što su se i pojavili“. Iz Osijeka je ove godine potegnula grupa umirovljenika. Njih pedesetak je stiglo autobusom.

Viroexpo Sajam Viroexpo Splitsko-dalmatinska županija novi partner

– Odlično je. Doći ćemo i dogodine – poručili su iz grada na Dravi, dok je Tamburaški sastav Kontra „prašio“ slavonske.

Bila je to sjajna veselica „na otvorenom“, uz pjesmu i smijeh, ali prvenstveno, domaću zdravu hranu. Uostalom, kako joj i naziv kaže „radionica zdrave prehrane“, koju je otvorio zamjenik župana Marijo Klement.

Foto: Kristijan Toplak

Manifestaciji je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župan Darko Žužak, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić i njegov zamjenik Jurica Kiris, predsjednica Općinskog vijeća Marija Dedaj, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, te Alfa i Omega UHBDDR-a Duga Međa, Ivica i Mirko Bušljeta. Pokrovitelji su i ove godine bili Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija i Općina Zdenci.

Ivica Bušljeta predsjednik UHBDDR-a Duga Međa je kazao.

– Ovo je sada već osma kobasijada. Kada smo kretali, cilj nam je bio okupiti naše mještane, posebno zimi, da se malo druže. Osim kobasijade, ljeti okupljamo ljude oko Pekmezijade. Imamo sjajnu suradnju s Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravskom županijom i Općinom Zdenci i na tome im posebno hvala. Mi smo malo selo, imamo oko 170 stanovnika, ali smo dobro organizirani. Mještani su ovo prihvatili, ali sve nam više dolazi posjetitelji iz svih krajeva. Ove godine ih je bilo i iz Osijeka i Zagreba, stoga nam je motiv za sljedeću godinu još veći.

Foto: Kristijan Toplak

Ružica grad Orahovica Ružica grad priča legendu staru sedam stoljeća

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, u izjavi za HTV naglasio je sljedeće.

– Virovitičko-podravska županija podržava rad svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a udruga iz Duge Međe je jedna od najaktivnijih na ovom području. Cilj nam je poticati ovakve manifestacije gdje su i naši hrvatski branitelji, mještani koji ovdje žive, a vidimo da su ove godine organizirano došli i umirovljenici iz Osijeka. Županija će i nadalje poticati ovakve manifestacija kojom se čuva naša tradicija.

Među dvadeset pristiglih uzoraka na ovogodišnju 8. Kobasijadu u Dugoj Međi, najbolju kobasicu ima Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca. I srebrni i brončani, Nikola Golik i Zlatko Rosan, dolaze iz istog mjesta, pa je za očekivati da će Kobasijada u Velikom Rastovcu, zakazana za 16. veljače biti – spektakl.

Foto: Kristijan Toplak

Nagrade najboljima uručili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, dopredsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta, a svečanosti su nazočili i zamjenik načelnika Općine Zdenci Jurica Kiris, kao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Pokrovitelji su bili: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija i Općina Zdenci.

Predsjednik stručnog žirija bio je poznati proizvođač kulena i domaćih kobasica Vladimir Pleša.

– Bilo je 20 uzoraka. S obzirom na vremenske prilike i na kratko vrijeme sazrijevanja, bile su dosta dobre. Ocjenjivali smo miris, boju, okus i konzistenciju. To su kobasice od domaćih svinja, paprike, luka i soli. Ljudi su se potrudili, ovo su domaće kobasica – „bez kemije“. Kakva je idealna slavonska kobasica? Svinja mora biti domaća, težine od 150 do 200 kilograma. Meso mora biti birano. Uvjete moraju biti dobri, od vlage i temperature do strujanje zraka, kako bi ona što lakše to podnosila. Među prijavljenima na 8. Kobasijadu ima i onih koji bi se proizvodnjom ovih domaćih delicija, mogli i ozbiljnije baviti – zaključio je Vladimir Pleša.

Foto: Kristijan Toplak

Potpisivanje ugovora za subvenciju za sjetvu Potpisali prvi u Hrvatskoj Subvencija kamate za sjetvu od 2 posto Pomoćnici u nastavi Županija sufinancira Potpisani ugovori za 17 pomoćnika u nastavi