Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 3768 pregleda
Prosvjed zbog nameta Zlatka Pinjuha

Načelnika od milja zovemo faraon, a Čeminac je jedina privatizirana općina

Prosvjed ispred općine Čeminac
1/8
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Prosvjednici kažu da je stopa rireza na dohodak povećana je s tri na deset posto, cijena vrtića porasla je s 470 na 570 kuna, godišnja grobna naknada skočila je s 90 na 120 kuna

Tridesetak traktora parkirali su baranjski seljaci pred zgradom Općine Čeminac u ponedjeljak ujutro i tako započeli mirni prosvjed zbog novih nameta koje im je uveo načelnik Zlatko Pinjuh. Načelnika nije bilo u uredu, no na šezdesetak prosvjednika "gledao" je s barem pet metara dugačkog "predizbornog plakata" kojeg su mu nezadovoljni mještani izvjesili. A na stolu ispred kamiona – pečeno prase za sve i, na posebnom pladnju, pečena svinjska glava s narančom u ustima. Glava je za načelnika, dobacuju.

- Načelnika od milja zovemo faraon, a Čeminac je jedina privatizirana općina u Hrvatskoj – započeo je Petar Pranjić u ime "grupe građana s općinskim vijećnicima".

Naveo je potom, u devet točaka, "što se sve promijenilo od Pinjuhova dolaska".

- Stopa prireza na dohodak povećana je s tri na deset posto. Cijena vrtića porasla je s 470 na 570 kuna, godišnja grobna naknada skočila je s 90 na 120 kuna. Porez na tvrtku podiže se sa 150 na 750 kuna za obrtnike i sa 300 na 1500 za pravne osobe – nabrojao je Pranjić.

Bolna je točka seljacima, nadalje, komunalna naknada.

- Plaćali smo prije tri godine, primjerice, 5000 kuna godišnje komunalne naknade, lani je skočila na 18.000 do 20.000 kuna, a ove će godine dosegnuti i 50.000 kuna, što je deseterostruko više – ističe on.

Kap koja je prelila čašu u sukobima mještana i načelnika uvođenje je poreza na korištenje javnih površina, odnosno cesta za traktore, kamione i priključna vozila.

[video: 20 / ]

Poljoprivrednike tjera na odlazak

- Za taj se porez šalju pozivi i nakon što je Ured državne uprave tu odluku poništio. Uvedene su i kazne u iznosu 100 posto većem od cijene dnevne ili godišnje karte za korištenje javnih prometnih površina – nastavio je.

Državno odvjetništvo i policiju zamolili su, pak, da "provjere 'nevinost' načelnika".

- Zapošljava svoju djecu, rodbinu i prijatelje u Općini, komunalnom poduzeću, imenuje ih u nogometnim klubovima, vatrogasnim zajednicama. Krivotvori odluke općinskog Vijeća. Rasprodaje općinsku imovinu u bescjenje, vjerojatno uz dobru proviziju, dok istodobno izdašno plaća prijevozna sredstva i građevinske radove koje za općinu obavljaju dvije povezane tvrtke. Čovjeku u Grabovcu izgorjela je kuća jer naši vatrogasci nisu imali vodu i gorivo u kamionima – naveo je Petar Pranjić sumnje u, kako je rekao, kriminal. Zapitao je institucije i "zašto se konačno ne dokaže afera vezana za eksploataciju pijeska iz načelnikova ribnjaka i državne zemlje, pri čemu je načelnik zaradio oko dva milijuna njemačkih maraka".

- Dajemo rok institucijama od 21 dan da poduzmu hitne korake, ili će građani i gospodarstvenici potpuno blokirati općinu – zaključio je Pranjić pa razgrnuo celofan s praseta i pozvao okupljene na "hrvatski doručak".

- Radi se o predizbornoj kampanji gospodina Pranjića i male grupice njegovih istomišljenika koji su u proteklih 15 godina HDSSB-ove vladavine bili privilegirani, a tih privilegija u Čemincu više nema. Sve ostalo ne bih komentirao jer predizborna matrica je takva 15 godina, a mještani će reći svoj sud u svibnju – komentirao je, pak, načelnik Pinjuh.

Potporu prosvjednicima iskazao je i dožupan Željko Kraljičak, ističući kako su "i država i županija puno uložili da ti ljudi postanu poljoprivrednicima, a izmišljenim nametima ih se tjera na odlazak".