Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brojni izlagači predstavili svoje proizvode na jesenskom sajmu Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Najbolja promocija zdravih i ukusnih domaćih proizvoda

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Održan je i tradicionalni Hrvatski medni doručak za posjetitelje i djecu, a cilj ove manifestacije je promocija domaće proizvodnje meda

Spoj sajamskih, edukativnih, izložbenih, stručnih te turističkih i poljoprivrednih sadržaja i ove je godine ponudila tradicionalna, 23. po redu manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški. Organizatori iz Brodsko-posavske županije i udruge Novogradiški sajam uspjeli su na jednom mjestu okupiti brojne izlagače, proizvođače poljoprivrednih proizvoda i opreme, rukotvorina, obrtnike, pčelare, vinare, stručnjake, učeničke zadruge i predstavnike poljoprivrednih škola kako bi zajedničkim naporima utjecali na oporavak i razvoj poljoprivrede.

Svi na jednom mjestu

Uz interaktivne sadržaje i prezentaciju domaćih proizvoda, poseban naglasak stavljen je na prikupljanje novih ideja, ostvarivanje
novih poslovnih kontakata i razmjenu iskustava.

– Poljoprivredno-poduzetničke ideje najbolja su prilika da se posjetitelji upoznaju s proizvodima vrijednih ruku žitelja Brodsko-posavske županije koji se, usprkos svim nedaćama na koje nailaze, pokušavaju izboriti za svoje mjesto na tržištu. Ovo je najbolji način prezentacije onoga što hrvatski poljoprivrednici imaju i nude – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Posjetitelji su se mogli upoznati s ponudom i proizvodima brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske, najsuvremenijim poljoprivrednim strojevima i opremom te nizom noviteta iz struke. Među izlagačima je bila Ivana Buturac iz Nove Gradiške, vlasnica male plantaže aronije koja joj pomaže da “podeblja” kućni budžet.

– Prije desetak godina od svoje sam majke dobila zemljište. Ispočetka nisam znala što bih s njim, a onda sam odlučila na njemu posaditi tristotinjak grmova aronije koja je nekako baš u to vrijeme postala popularna. Danas na svom OPG-u proizvodimo sokove, džemove i druge domaće proizvode od aronije – rekla je Ivana Buturac.

Značaj Poljoprivredno-poduzetničkih ideja prepoznalo je nekoliko resornih ministarstava, među kojima i Ministarstvo poljoprivrede.

Jačanje konkurentnosti

Upravo to ministarstvo u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i Hrvatskim pčelarskim savezom organiziralo je sad
već tradicionalni Hrvatski medni doručak za posjetitelje i djecu. Cilj je ove manifestacije promocija domaće proizvodnje meda koji
je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, punjen u nacionalnu staklenku za med i označen zaštićenim znakom Ministarstva
poljoprivrede.

– Naš je cilj podržati sve projekte i manifestacije koje su usmjerene prema jačanju konkurentnosti naše ponude i usluge. Drago nam je da je i ove godine organizirana ova manifestacija koja daje dobar vjetar u leđa našim malim poljoprivrednicima i poduzetnicima, promovirajući ujedno zdrav način života i prehranu – poručio je voditelj Uprave za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Ivan Ciprijan.