Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Celju je održana Vatrogasna olimpijada na kojoj su se zlatom okitile DVD-ovke iz Ribnice

"Najjača smo županija po uspjesima na Vatrogasnoj olimpijadi"

1/3
Foto: Zagrebačka županija
– Vatrogastvo u Zagrebačkoj županiji izuzetno je jako,  imamo čak 260 dobrovoljnih vatrogasnih društava i oko 3500 operativnih vatrogasaca. To je zaista velika snaga koja uvijek uskače u pomoć žiteljima Zagrebačke županije kad se nađu u nevolji – kaže zamjenik župana Ervin Kolarec

Opće je poznato da Zagrebačka županija voli svoje vatrogasce, a mnogi su stanovnici i sami članovi dobrovoljnih vatrogasnih 
društava. Ljudi su to koji nesebično i bez naknade pomažu u gašenjima požara i spašavanjima imovine i života, zbog čega ih se 
godinama smatra ponosom cijelog kraja.

Uspješni i na natjecanjima

Tako je prošle godine odjeknula priča o pribićkim vatrogascima, koji su u svibnju 2021. godine svega 7 minuta nakon dojave o požaru kuće u mjestu Dol u općini Krašić izašli na intervenciju i iz kuće koju je već poprilično zahvatila vatra spasili staricu. Iako se u tom trenutku nije znalo u kojoj je prostoriji, vatrogasci DVD-a Pribić popeli su se ljestvama na predvorje kuće gdje su provalili vrata i u posljednjoj prostoriji pronašli staricu čije su čarape već bile zahvaćene vatrom. Uspjeli su je spustiti preko ljestve sastavljače u dvorište gdje su već čekali djelatnici hitne medicinske službe i pobrinuli se za žrtvu.

– Bio je to čin velike hrabrosti i ljudskosti koji su, iako su dobrovoljci, odradili kao da su profesionalci – rekao je dožupan Damir Tomljenović na druženju s pribićkim DVD-ovcima na blagdan svetog Florijana, podsjetivši kako im je zbog toga Zagrebačka županija prošle godine dodijelila županijsku nagradu.

Da ostanu u kondiciji, dobrovoljni vatrogasci i vatrogaskinje održavaju redovne vježbe, a sudjeluju i na natjecanjima. Nedavno su održani i XVII. Međunarodno vatrogasno natjecanje te i XXIII. Međunarodni susret vatrogasne mladeži, događaji poznatiji kao Vatrogasna olimpijada. Ženska ekipa iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ribnica iz okolice Velike Gorice apsolutno je “razvalila” na tom natjecanju u slovenskom Celju, osvojivši prvo mjesto i olimpijsko zlato.

DVD Razljev zauzeo je peto, DVD Deanovec sedmo, a DVD Andrilovec 42. mjesto u muškoj “A” kategoriji. U kategoriji mladeži (mješovita ekipa) 7. mjesto zauzeo je DVD Ribnica, dok je 9. mjesto u ženskoj konkurenciji mladeži zauzeo DVD Ostrna. Na prepunim tribinama podršku županijskim ekipama dao je i zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Sretan sam i ponosan na sve naše vatrogasne ekipe, hrvatske i županijske. Vatrogastvo u Zagrebačkoj županiji izuzetno je jako, dajemo kao Županija punu podršku našim vatrogascima, imamo čak 260 dobrovoljnih vatrogasnih društava i oko 3500 operativnih vatrogasaca. To je zaista velika snaga koja uvijek uskače u pomoć žiteljima Zagrebačke županije kad se nađu u nevolji – rekao je Kolarec.

Inače, Vatrogasna olimpijada održava  se svake četvrte godine u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi, a ove godine u Celju sudjelovalo je ukupno 18 država.

Financijska pomoć Županije

– Ostvarili smo izuzetne rezultate i mislim da s ponosom možemo reći da smo najjača županija u Republici Hrvatskoj prema ostvarenim plasmanima. Zagrebačka županija i Hrvatska vatrogasna zajednica pomogli su nam opremiti ekipe za ovo natjecanje i na tome im velika hvala – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek.

Županija vatrogasce podržava i financijski. Tako je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u povodu obilježavanja Dana civilne zaštite u ožujku predstavnicima županijskih operativnih snaga civilne zaštite dodijelio ugovore vrijedne 4,6 milijuna kuna. Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno je 4,355.000 kuna, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 80.000 
kuna, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor 110.000 kuna, Stanici Zagreb 50.000  kuna, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 30.000 kuna.