Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Vrijednost radova 41 milijun kuna

Najveći kulturni projekt Međimurja: Muzej nematerijalne baštine do travnja 2020.

Stari Grad Čakovec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Muzej će imati devet muzejskih jedinica posvećenih demografiji, školstvu, jeziku i glazbi, plesu i glazbenim sastavima, zanatima, međimurskim mitovima i legendama, te zatvorenicima u utvrdi kroz različita povijesna razdoblja

Međimurska županija nositelj je projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, vrijednog 41 milijun kuna, čiji je vizualni identitet uz 3D projekciju predstavljan u Muzejskom informativnom centru. Muzej nematerijalne baštine trebao bi biti dovršen 30. travnja 2020. godine, a sufinancira ga Europska unija s 85 posto, dok će razliku od šest milijuna kuna pokriti Međimurska županija.

- Radimo najveći projekt u kulturi u Međimurju ikada, koji će označiti otvaranje tek jednog od nekoliko muzeja nematerijalne kulturne baštine u regiji, upravo ovdje u Međimurju, i koji će u 2020. biti vodeći muzej u okruženju. Sama priprema koja je dugotrajna i zahtjevna, bila je veliki test za nositelja Međimursku županiju, za naše stručne službe, partnere Regionalnu razvojnu agenciju Međimurje REDEA-u, Muzej Međimurja i Turističku zajednicu Međimurja - rekao je župan Matija Posavec i najavio postupak javne nabave za izvođače radova tijekom ovog tjedna.

Muzej će imati devet muzejskih jedinica posvećenih demografiji, školstvu, jeziku i glazbi, plesu i glazbenim sastavima, zanatima, međimurskim mitovima i legendama, te zatvorenicima u utvrdi kroz različita povijesna razdoblja.

- Osim klasičnog muzejskog postava, planirani su i moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, multimedijalnih efekata, što će Muzej činiti vrlo atraktivnom turističkom atrakcijom. Cijeli muzejski postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom - dodala je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje, ujedno i voditeljica projekta, Sandra Polanec Marinović. 3D projekciju Starog grada i arhitektonsko rješenje rekonstruirane fortifikacije Starog grada Čakovec predstavila je arhitektica Mladena Ahmetović Štemberger. Osim muzejskih sadržaja, posjetiteljima će na raspolaganju biti suvenirnica i kafić.