Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Po 700 kuna po gnijezdu

Naknade za sanaciju šteta na krovovima od gnijezda bijele rode

Foto: Zagrebačka županija
Ove je godine na području Zagrebačke županije evidentirano 267 gnijezda bijele rode

U sklopu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša 
i energetsku učinkovitost i ove su godine isplatili naknade za sanaciju šteta na krovovima koju prouzroče gnijezda bijele rode.

Vlasnicima objekata koji imaju gnijezdo na krovovima kuća ili gospodarskih objekata isplaćena je naknada od 700 kuna po gnijezdu bijele rode. Ove je godine na području Zagrebačke županije evidentirano 267 gnijezda bijele rode – 31 na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima te 236 na stupovima. Najviše je gnijezda u Vrbovcu, 56, Dubrava ih ima 30, a po jedan manje Pisarovina i Klinča Sela. U Ivanić Gradu je 28 gnijezda, u Donjoj Kupčini 23, Donjoj Zdenčini 19, a Brčevec ih ima 16.

Naknade se isplaćuju za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom, a od početka ovoga projekta, koji se provodi već trinaest godina, za naknade je isplaćeno oko 700.000 kuna.

U zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda zbog vremenskih nepogoda, premještanje tijekom promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka više od dva metra te dosegnuti masu od čak tisuću kilograma.