Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
'On the move'

Nakon 52 tjedna projekta djeca razvila mišićnu masu i postala snalažljivija

On the move, projekt u Međimurskoj županiji
1/7
Foto: Međimurska županija
Oko 200 djece iz Međimurja sudjelovalo je u jednogodišnjem programu koji je osmišljen zbog zabrinjavajućeg porasta broja pretile djece

Nešto više od 200 djece u dobi od četiri do sedam odradilo je sportske treninge u okviru projekta "On the move" koji se do srpnja provodio u Međimurskoj županiji, uz sufinanciranje iz EU programa Erasmus+: Sport. Osmišljen je zbog zabrinjavajućeg porasta broja pretile djece, koji je posljedica nedovoljnog kretanja i neuravnotežene prehrane.

Punih godinu dana mališani su trenirali u dvoranama u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu, uz pomoć izvoditelja programa Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, Udruge sportske rekreacije Vitae i Čakovečkog plivačkog kluba. Za 168 djece mjerili su se razni fizički parametri od visine i težine do opsega trbuha, nadlaktica, podlaktica, natkoljenica, potkoljenica i motoričkih sposobnosti.

Koorinatorica projekta Aleksandra Ličanin kaže da se nakon 52 tjedna i 97 treninga djeci tjelesna masa povećala prosječno za 2,53 kilograma, odnosno 10,87 posto, što je u skladu s očekivanjima, no opseg trbuha kod sve djece prosječno je povećan za 0,98 centimetara ili 1,65 posto, što je jedan do 1,5 posto manje od projeciranih kretanja!

Povećan im je i opseg natkoljenice i potkoljenice, što znači da im ojačali mišići, a velik napredak zabilježen je i u skoku u dalj s mjesta, za čak 22 posto u odnosu na početno testiranje. Napredak je i u testovima agilnosti i koordinacije.

Foto: Međimurska županija

Županija koncentrirana na djecu

- Osim tjelesnog napretka i pomaka u svim pokazateljima, anketa provedena među roditeljima pokazuje da su djeca povećala socijalnu inteligenciju za 28 posto, spremnost za pomaganje za 21, poboljšala su govor za 14  i općenito komunikaciju za 55 posto... - nabraja A. Ličanin. Djeca su postala sigurnija i samosvjesnija, snalažljivija i bolje se orijentiraju u prostoru. Čak 89 posto roditelja reklo je da su djeca tjelesno aktivnija nego što su bila prije polaženja trenažnog programa.

- Svi roditelji su se u anketi izjasnili da će djeca sigurno željeti polaziti neki sportsko-rekreativni program i da će ih upisati u neki od sportskih klubova i udruga - ističe koordinatorica i dodaje da su programi koji potiču tjelesnu aktivnost, poput "On the move", višestruko korisni za zajednicu. Fizički i psihosocijalni napredak djece pomoći će da se lakše prilagode obvezama u školi. Snimljen je i video s vježbama, te tiskana slikovnica "Srećkova potraga za velikim moćima" na više jezika.

- U suradnji s partnerima u Sloveniji pripremili smo model održivosti projekta u lokalnoj zajednici u svim partnerskim zemljama. Taj ćemo model uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Središnjem državnom uredu za šport, Ministarstvu zdravstva i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jer smo procijenili da djeca do sedam godina i njihove obitelji trebaju ozbiljniju sustavnu podršku za bavljenje tjelesnom aktivnošću u svrhu očuvanja zdravlja – napominje koordinatorica projekta A. Ličanin.

- Županija smo koncentrirana na djecu i mlade kroz nih mjera, od osiguranja besplatnih školskih udžbenika i prijevoza do projekata za nadarene, a "On the move" nam je pomogao da sagledamo i potrebe najmlađih iz malo drugačije perspektive. Već smo u razgovorima o nastavku ovog programa u jednom od njegovih oblika – rekao je župan Matija Posavec na završnoj svečanosti projekta.