Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Napokon počinje gradnja Centra za odgoj i obrazovanje

Budući regionalni edukacijsko-rehabilitacijski centar pružat će usluge boravka osobama s invaliditetom kao i usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalne podrške
Foto: Međimurska županija
Dva ministarstva osigurat će 84 posto novca, a ostatak Grad Čakovec i Međimurska županija. Projekt je vrijedan 16,5 milijuna eura

– Potpis zlata vrijedan – komentirala je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu Dragica Benčik dugoočekivani Sporazum o gradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec, potpisan prošlog tjedna u Zagrebu. Potpisali su ga gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom te ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Strateški projekt

Prema postignutom dogovoru nositelj investicije je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za gradnju nove škole i centra za korisnike te djelatnike COO-a predviđena su u proračunima i projekcijama državnog proračuna, Grada Čakovca i Međimurske županije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirat će gradnju kompleksa sa 67 posto, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa 17 posto, Grad Čakovec kao osnivač ustanove s 10, a Međimurska županija sa šest posto. Budući regionalni edukacijsko-rehabilitacijski centar ukupne vrijednosti 16,542.342 eura pružat će usluge boravka za osobe s invalidnošću, usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalne podrške.

Gradonačelnica Cividini istaknula je da će 200-tinjak učenika, koliko ih trenutno pohađa školu, kao i djelatnici škole, napokon dobiti uvjete primjerene obrazovanju u 21. stoljeću.

– Konačno krećemo u ovaj projekt koji je od strateške važnosti za cijeli sjever, zahvaljujem svima koji su dio početka ove prekrasne priče, hvala vam na prekrasnom poklonu za Dan grada – kazala je. Župan Posavec smatra da se pokretanjem tog projekta šalje snažna potpora razvijanju socijalne osjetljivosti, a gradnjom regionalno-edukacijskog centra stvorit će se prostorne mogućnosti širenja usluga i na susjedne županije.

– Naša je dužnost korisnicima pružiti uvjete koji su dostojni odgoja i obrazovanja prema njihovim potrebama – rekao je Posavec i zahvalio Vladi i resornim ministarstvima što su podržali projekt kojim će se rasteretiti i osloboditi dodatni prostor, pa će III. osnovna škola Čakovec dobiti nove prostorne kapacitete.

– Provodimo projekte i programe rane intervencije u djetinjstvu, a pri završetku smo izgradnje Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije – zaključio je Posavec.

Kriterij uključivosti

Premijer Plenković poručio je da se društva mjere i prema kriteriju uključivosti.

– Kriterij uključivosti važan je zbog onih koji tek trebaju doći u poziciju da imaju jednake šanse u našem društvu – njima i njihovim obiteljima – rekao je. Svečanosti su nazočili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnici u Hrvatskom saboru Dražen Srpak i Boška Ban Vlahek, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te županijske pročelnice Petra Valjda, Nives Kolarić-Strah i Tamara Blagus.

KAPITALNE INVESTICIJE u gradu Čakovcu okrenute su europskim sredstvima, što će se gradu višestruko vratiti, ističe gradonačelnica Ljerka Cividini, kojoj je vrijednu projektnu omotnicu uručio ministar Šime Erlić Četiri zone aktivnog življenja Podzemna garaža, uređenje trgova i centar kreativnosti "Muzealac za Međimurje" Knjižica približava muzejsku djelatnost najmlađima te ih uči o povijesti i predajama Glavna uloga u muzejskoj priredbi pripala je osnovnoškolcima koje se uči i potiče na čuvanje kulturne baštine U Riznici Međimurja održana manifestacija "Mali školski kustosi" Učenici pokazali što je krboč i kako se pletu korpe