Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska 172 pregleda
Kulturni turizam u Hrvatskoj

Napoleonova vojska nam je ostavila ceste, ali i donijela pjenušac na Pelješac

Orebić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Na Pelješcu već postoje rekonstruirani kilometri Napoleonove ceste koja goste može provesti gastro i enološkom ponudom poluotoka na čijoj je povijesti Napoleon ostavio velikog traga

Stara je istina da gosti danas na putovanjima traže neke nove avanture. Zapravo traže priču. Neku sasvim novu, ali i vrlo uzbudljivu, mogao bi im ispričati hrvatski turizam, koji već sljedećeg proljeća kreće putovima Napoleona.

– Nakon Isusa Krista Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na Google tražilici, što najbolje govori o velikom potencijalu kulturne rute Napoleon. Međunarodnoj mreži gradova koji promiču Napoleonovu ostavštinu, a ima ih čak 55 u 11 država, priključila se nedavno i Hrvatska, koja upravo kroz kulturni turizam ima veliku prigodu na jedinstven način prezentirati svoje bogatstvo i povijest – objašnjava Dubravka Davidović, koordinatorica Europske federacije napoleonskih gradova za Hrvatsku i predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur-Kultur”. Napoleonovo doba u ovom je trenutku, uz Drugi svjetski rat, u centru interesa turista koji putuju istražujući velike bitke i važne trenutke ljudske povijesti. Stručnjaci kažu da se tome ne treba čuditi jer upravo je Napoleonovo doba utemeljilo društvo kakvo danas poznajemo, društvo koje je raskinulo s feudalizmom i počelo živjeti građanskim životom.

– Upravo te tragove možemo im ponuditi ovdje u Hrvatskoj, jer iako Napoleon nikada nije bio u Hrvatskoj, kod nas su ostale ceste koje je gradila njegova vojska, i danas se pričaju priče o velikim ljubavima njihovih vojnika i Hrvatica, ali i piju pjenušci čiju su proizvodnju Francuzi donijeli na Pelješac i u Istru, jedu sirevi čiju su proizvodnju našem stanovništvu pokazali Francuzi – kaže Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, te ističe kako se, primjerice, na rekonstrukcijama nekih Napoleonovih bitaka diljem Europe okupi i 40 tisuća ljudi.

Gastro i enološka ponuda

“Proizvesti” jednu takvu bitku za naš bi turizam bilo izuzetno skupo, jer procjenjuje se da bi najskromniji budžet premašio 200 tisuća eura, ali na Pelješcu, npr., već postoje rekonstruirani kilometri Napoleonove ceste koja goste može provesti gastro i enološkom ponudom poluotoka na čijoj je povijesti Napoleon ostavio velikog traga.

Upravo su Orebić na Pelješcu i Dubrovačko-neretvanska županija mjesta su iz kojih je kod nas krenula priča o Napoleonu. Naime, upravo je Orebić bio domaćin Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, koja je održana od 20. do 23. listopada, u sklopu Generalne godišnje skupštine Europske federacije napoleonskih gradova, koja broji 55 gradova članova. Sljedeći korak je aktiviranje kulturno-turističke rute Tragom Napoleona kroz Hrvatsku, a zatim joj priključiti i one iz BiH, Slovenije i Crne Gore.

Hrvatske napoleonovske ture upravo se izrađuju, a Dubravka Davidović očekuje da će se prvi aranžmani te vrste u prodaji naći tijekom proljeća iduće godine. Ona kaže da u našoj zemlji čak 33 grada imaju direktnu poveznicu s Napoleonom te da je upravo to moguća podloga za neku novu, drukčiju turističku priču koja će na Jadran, ali i u unutrašnjost zemlje, dovesti i neke sasvim nove goste.