Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obilježena trideseta godišnjica pogibije vrbovečkih branitelja

"Naša je zadaća sjećati ih se i pomoći njihovim obiteljima"

Foto: Dražen Kopač
Dvojica hrabrih branitelja poginuli su u neprijateljskom granatiranju u Gornjoj Subockoj

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša ispred spomen-obilježja “Hrvatska kocka” u središtu Vrbovca obilježena je 30. godišnjica pogibije Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, pripadnika 51. samostalne bojne. U neprijateljskom granatiranju obojica su poginula prije trideset godina, odnosno 28. prosinca 1991. u Gornjoj Subockoj, samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko ratište.

– Na ovaj dan preplave me emocije. Bio sam s dečkima u rovu, oni su poginuli, a  Damir Tomljenović i ja smo bili ranjeni. Volio  bih da ljudi ovakve događaje ne shvaćaju olako. Mi smo tada bili mladi i bili smo spremni poginuti za slobodu Hrvatske – prisjetivši se poginulih suboraca ispričao je Dražen Jendriš.

Lampaš je upalio i zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Za one koji su poginuli ne možemo  ništa napraviti, no naša je zadaća sjećati ih se i koliko je god moguće pomoći njihovim obiteljima i onima koji su ostali iza njih – rekao je pak Tomljenović.

Polaganju vijenca nazočio je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, koji je rekao da onima koji su izborili slobodu koju danas uživamo treba odati zahvalnost i dati svu počast.

Nakon komemoracije u Vrbovcu branitelji iz toga  grada u Zagrebačkoj županiji uputili su se u Gornju Subocku, mjesto pogibije svojih suboraca.