Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Naša sloboda počiva na njihovoj žrtvi

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Vijence su položila izaslanstva obitelji poginulih i nestalih, predsjednika RH, izaslanik predsjednika Sabora, izaslanstvo Brodsko-posavske županije...

Svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u kapeli svete Ane, a potom i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu obilježen je ovogodišnji Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

Počelo s okruglim stolom

Svečanosti obilježavanja započele su okruglim stolom s temom “108. brigada u operacijama Zid i Feniks”, o čemu je govorio brigadir Mijo Kožić, te prikazivanjem dokumentarnog filma posvećenog 30. obljetnici oslobođenja vojarne u Slavonskom Brodu.

U sklopu središnje svečanosti vijence su položila izaslanstva obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članova braniteljskih i stradalničkih udruga, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika GS OS RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine BPŽ Pero Ćosić izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Darko Nekić, državni tajnik, izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića brigadir Niko Jurilj, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Markom Šimićem, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda, izaslanstvo Grada Nove Gradiške te izaslanstvo PU Brodsko-posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem.

- Čast mi je i zadovoljstvo u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i svoje osobno ime čestitati hrvatskim 
braniteljima iz Brodsko-posavske županije njihov dan. Prigoda je zahvaliti svim braniteljima i njihovim obiteljima za doprinos 
pobjedi u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njima, mi danas možemo živjeti slobodno u samostalnoj i cjelovitoj Hrvatskoj – rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

Oslobođenje vojarne

Jedan od ratnih zapovjednika legendarne 108. brigade Hrvatske vojske brigadni general Vinko Štefanek dodao je da bi se u čuvanje uspomena trebali uključiti svi koji imaju povijesne materijale.

Podsjetimo kako se Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije obilježava 16. rujna, u znak sjećanja na taj datum iz 
1991. godine kada je oslobođena brodska vojarna. Hrvatski branitelji s područja Brodsko-posavske županije za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Hrvatske, pri čemu je svoje živote izgubilo njih čak 768.