Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Ževrnja:

Naši posjetitelji žele okusiti autentičnu gastronomiju, tradiciju i običaje

gastronomija
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija
Dodijeljene su nacionalne godišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma

- Turizam je izuzetno bitan za razvoj, kako Hrvatske, tako i naše Županije, posebice kada znamo kako turizam čini 30% BDP-a županije. Međutim, za daljnji razvoj turizma nisu samo dovoljni sunce i more. Naši domaći i strani posjetitelji žele okusiti autentičnu gastronomiju, tradiciju i običaje te tako osjetiti našu kulturu. Stoga, Županija svojim programima i projektima ulaže u razvoj i podizanje kvalitete turističke ponude ove vrste turizma - kazao je župan Zlatko Ževrnja, naglasivši kako upravo ruralni turizam može biti pokretač gospodarstva u Zagori, unutrašnjosti otoka i ostalim ruralnim područjima županije.

- Zahvaljujemo se Županiji koja posljednjih godina svojim programima podupire razvoj posebnih oblika turizma, posebice što daje podršku razvoju i prezentaciji ruralnog proizvoda - kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, izvijestili su iz Županije.

Nagrađeno četiri projekata

Od ukupno 13 prijavljenih ruralno turističkih projekta, manifestacija i gospodarstava s područja županije, nagrađeno je njih četiri. Župan Ževrnja ovom priliko uručio je nagrade i priznanja za sudjelovanje.

Etno selo Kokorići, Vrgorac, dobilo je Posebno priznanje za animaciju u ruralnom turizmu u konkurenciji Poduzetnici u ruralnom turizmu. Srebrnu povelju u kategoriji Ruralno-turistički projekti dobila je Pješačka & gourmet staza „Dolčevita“ Turističke zajednice grada Supetra. Posebno priznanje za očuvanje slikovite gastronomske tradicije u konkurenciji Ruralno-turističke manifestacije osvojila je Noć hrapoćuše, projekt Turističke zajednice općine Postira. U kategoriji Hrvatski otočni proizvod Brončana povelja dodijeljena je OPG-u Lavanda – Berislava Ćurčina iz Starog Grada na Hvaru.