Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Strahovit manjak padalina na području Virovitičko-podravske županije

Navodnjavanje – patentirani recept za sušu i spas poljoprivrede

1/2
Foto: Kristijan Toplak
U planu je još pet sustava navodnjavanja, čime će biti oko 9700 hektara neto navodnjavane površine

Tijekom 28 dana ožujka na području Virovitičko-podravske županije pale su samo 4 litre kiše po četvornom metru. Usporedbe radi, višegodišnji prosjek je 60 litara. Iako su poljoprivrednici krenuli s obradom tla, iza njih se uglavnom diže prašina. S pogledom u nebo čekaju kišu jer sušno je i ne pamti se kada je bilo ovako. No u Virovitičko-podravskoj županiji imaju, kako kažu, “patentirani recept” za sušu. Kada je prije gotovo dvije godine ovu županiju posjetio veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Ilan Mor primijetio je “ključnu činjenicu” – rijeku Dravu i sjajne mogućnosti natapanja plodne ravnice vodom iz rijeke.

Natapanje 3000 hektara

– Virovitičko-podravska županija jedna je od županija hrvatskih pionira sustava navodnjavanja, upravo jer je prepoznala bogatstvo vodom rijeke Drave. Unazad pet godina otvoreni su sustavi Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac – Detkovac, a upravo se završava Kapinci – Vaška II. faza, koji će biti otvoren ove godine, što čini 3000 natapanih hektara na ovom području. I sve to, izuzev Đolte gdje su iskopani  bunari, natapa se vodom iz rijeke Drave – navodi virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U ovom sušnom periodu dravska voda vrijedi poput zlata.

– Nikad tako rano kao ove godine korisnici sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, kao i Novi Gradac – Detkovac nisu nas tražili 
da im “pustimo vodu” – poručuju iz županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu,  gdje zaprimaju zahtjeve korisnika za navodnjavanje.

Tendencija onih koji su krenuli u natapanje svojih površina je u porastu. Samo prošle godine trostruko se povećao broj korisnika. Raste i ove godine. Jedan od razloga je suša, a drugi je znatno povećanje prinosa. Primjerice,  prije dvije godine poljoprivrednik Siniša Hrgović je uz potporu Virovitičko-podravske županije postavio NETAFIM-ov sustav podzemnog navodnjavanja na 
pokusnom polju od pet hektara. Prinosi su mu se, zahvaljujući tom sustavu, udvostručili, na pojedinim kulturama i više od toga.

– Sustavima navodnjavanja stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, doprinose većim prinosima naših poljoprivrednika, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na  ovom području kada se radi o godinama s manje padalina, a to je upravo ova godina – rekao je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija, poručuje, tu ne staje. U planu je još pet sustava navodnjavanja. Za sustav Lukač, koji će se rasprostirati na 500 hektara, ishođena je lokacijska dozvola. Tu je i druga faza sustava Đolta. Kako  bi se “pokrilo” područje uz rijeku Dravu, izrađene su predinvesticijske studije za tri nova velika sustava. To su sustav Čađavica,  Zdenci i Čačinci Crnac, svaki veći od 2100 hektara.

Izgradnjom planiranih sustava navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije bit će oko 9700 hektara neto navodnjavane površine, uz ukupnu vrijednost investicije od 940,000.000 kuna.

– Sustavi navodnjavanja su nužni onima koji se bave poljoprivredom, posebno danas, u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika, ali i sve veće potrebe za hranom. Sustavi navodnjavanja generiraju, multipliciraju i urod  i zaradu, razvijajući pritom i prerađivačku industriju. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja  kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat  će budućim naraštajima – poručio je Andrović.

Među liderima u RH

Poljoprivrednici koji se nalaze nedaleko od rijeke Drave željno očekuju i za ovu godinu najavljeni natječaj za nabavu opreme za 
navodnjavanje. Upravo je Virovitičko-podravska županija dala inicijativu za njega, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je njegovo raspisivanje.

– Znamo da smo kao županija jedan od hrvatskih lidera po ulaganju u sustave navodnjavanja,  ali kako bi ti sustavi bili u još većoj funkciji i još više se iskoristili našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja, potrebna je pomoć u kupovini opreme. Jer, navodnjavanje će biti ključno za proizvodnju hrane u sušnim godinama te za povećanje konkurentnosti svakog poljoprivrednika – zaključio je virovitičko-podravski župan  Igor Andrović.