Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 1920 pregleda
Varaždinska županija

Ne žele više čekati državu i reformu školstva, učenici dobili 1402 mikroračunala

Župan Predrag Štromar
Foto: Varaždinska županija
Rezultat je to projekta koji Varaždinska županija provodi s Institutom za razvoj i inovativnost mladih

- Jedina smo županija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih regija u svijetu koja je uvela obavezno učenje programiranja za učenike 5. razreda pomoću ovih računala. Ne želimo više čekati državu i njenu reformu školstva - rekao je varaždinski župan Predrag Štromar koji je ravnateljima škola podijelio 1402 mikro-računala BBC micro:bit za sve učenike petih razreda i njihove nastavnike.

Rezultat je to projekta koji županija provodi s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, čija je glavna tajnica Rujana Bakić rekla da su mikro računala novitet u Hrvatskoj, iako postoje već neko vrijeme, a pokrenuli su ih BBC, Amazon, Microsoft i još nekoliko velikih tvrtki koje su uvidjele da takav uređaj djeci može  pomoći da uđu u svijet programiranja.

-Micro:bit je nevjerojatno uspješan i ima jako velike mogućnosti. On je izuzetno malen, nije skup, nudi ogromne mogućnosti i prvi je takav uređaj u svijetu, a mi smo ga prepoznali kad smo vidjeli da se dijeli u Velikoj Britaniji. Zasad je zaživio samo u Velikoj Britaniji i Islandu, najave su i za Nizozemsku, a nedavno je i Singapur najavio da uređaj dijeli svakom učeniku četvrtog razreda u trajno vlasništvo, kao što to radi i Varaždinska županija - dodala je.