Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Sjeverozapad Hrvatske

Nikad napetija bitka za sjeverne, ‘crvene’ županije i gradove

Varaždin
1/13
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Izbore u Varaždinu dodatno je zakomplicirala lista na kojoj je i bivši Sanaderov glasnogovornik Z. Mehun, a u Zagorju je županijski HSS napravio velik preokret odlučivši se za podršku HDZ-u umjesto dosadašnjim partnerima SDP-u i HNS-u

Borba za sjeverozapadne “crvene” županije i gradove bit će napetija nego ikad prije, a koliko je svima važna pobjeda u tom dijelu Hrvatske koji, uz Zagreb i Istru, slovi kao najrazvijeniji, potvrđuje i to što su neke stranke odustale od kandidata koje su same najavile i priklonile se onima kojima ankete daju veće šanse. Više nego ikad prije upravo su ankete odigrale važnu ulogu u sastavljanju kandidatura.

Ljude za koje bi se pokazalo da imaju slabiju “prođu” od očekivanog jednostavno bi se micalo ili bi se sami povukli. HDZ je u Koprivničko-križevačkoj županiji sredinom veljače najavio Damira Felaka kao kandidata, što je bio hrabar iskorak, a samo tri tjedna zatim ta je stranka podržala aktualnog župana Darka Korena, koji je po izlasku iz HSS-a osnovao Mrežu nezavisnih lista. U HDZ-u su vidjeli da ankete daleko najviše glasova daju Korenu pa su odjednom odlučili nastaviti suradnju s njim.

I Čehoka motivirale ankete

Korenovi protukandidati bit će glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković (SDP) s podrškom HNS-a i HSS-a te nezavisni gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, kojem ankete daju dobre izglede. Prema jednoj, ide u drugi krug s Korenom.

– Odlučio sam se kandidirati za župana kad sam vidio da se deset stranaka podijelilo u dva bloka i da će ljudi zbog toga opet u manjem broju izaći na izbore. Izašle bi samo stranačke mašinerije, a oni koji nisu stranački i ideološki opredijeljeni ne bi izlazili na birališta smatrajući da ionako ništa ne mogu promijeniti. Kao neformalni predvodnik nezavisne scene donio sam odluku skočiti u kavez. Ako pobijedim, to će značiti i odlazak iz Hrvatskog sabora i manju plaću pa ovi iz blokova nisu očekivali takav moj potez jer im se nije činio logičnim. Iza sebe nemam nijednu stranku i vjerujem da će ovo što radim model koji će odjeknuti u cijeloj državi – kaže nam samouvjereni Lacković, koji dodaje da je praktički bio jedina oporba Korenu.

U Koprivnici će se glavna bitka voditi između SDP-ova kandidata Mišela Jakšića, koji od ostavke Vesne Želježnjak prije godinu dana vodi grad, i Krešimira Papca (HDZ).

Ankete koje su mu dale krila presudile su i da se u Varaždinu kandidira Ivan Čehok, kao nezavisni kandidat sa svojom listom Glas za Varaždin. Time je pomrsio račune HDZ-u, koji je u ring bacio svježe lice, odvjetnika Damira Habijana. Prema nekim anketama, vodi Alen Kišić, zajednički kandidat SDP-a i HNS-a. Da situacija u Varaždinu bude još kompliciranija, pobrinula se Liga za Varaždin, koju predvodi Vlado Sevšek, ujedno i kandidat za gradonačelnika, bivši odvjetnik Ivana Čehoka. U njoj je i poduzetnik Davor Patafta, protiv kojeg se vode sudski postupci u koje je uključen i optuženi Čehok. Patafta je najavio da će se, dođe li Liga na vlast, u iduće četiri godine u Varaždinu ostvariti investicije vrijedne 700 milijuna kuna, otvorit će se najmanje dvije tvornice u zoni Brezje s nekoliko stotina novih radnih mjesta, smanjit će se prirez... U Ligi je Zlatko Mehun, bivši glasnogovornik MUP-a i Vlade Ive Sanadera.

Okršaj bivših kolega

U županiji će se nadmetati sadašnji župan Predrag Štromar (HNS), reformist Radimir Čačić, koji će testirati koliko su ga i po čemu građani upamtili iz vremena dok je bio župan i potpredsjednik Vlade, te Alen Runac, ugledni sportski djelatnik, poduzetnik i bivši policajac, kojeg kandidira HDZ u nadi da će napokon skinuti lijevu koaliciju.

U Međimurskoj županiji u okršaj idu aktualni župan Matija Posavec (HNS) i predsjednik Županijske skupštine poduzetnik Mladen Novak (SDP), dojučerašnji partneri. SDP je odlučio izaći sa svojim kandidatom za kojeg se nada da protekle četiri godine nije previše vremena proveo u Posavčevoj sjeni. Novak je privukao k sebi i HSS, HSU, MDS i Laburiste, a Posavec se pak oslanja na svoj HNS, HSLS, Reformiste i karizmu. Priliku da lijeve nakon niza godina izbaci s vlasti traži i HDZ s Darkom Horvatom, bivšim ministrom.

U Čakovcu će biti teško pobijediti sadašnjega gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP). HNS je kandidirao Ljerku Cividini, ravnateljicu Županijske uprave za ceste, a HDZ Aleksandra Makovca, poznatog prometnog vještaka. Kandidaturu je najavio i nezavisni vijećnik dr. sc. Predrag Kočila, kojeg je Kovač tužio za klevetu zbog napisa na Facebooku.

U Krapinsko-zagorskoj županiji HDZ je sve karte bacio na nestranačkog Dragutina Ranogajca, predsjednika Hrvatske obrtničke komore, koji će pokušati pobijediti sadašnjeg župana Željka Kolara (SDP). U Krapini će se glavna borba voditi između HDZ-ova trenutačnog gradonačelnika Zorana Gregurovića i SDP-ovca Željka Pavića. U Zagorju je županijski HSS napravio velik preokret odlučivši se za podršku HDZ-u umjesto dosadašnjim partnerima SDP-u i HNS-u. Šef stranke Krešo Beljak, vele, baš i nije sretan zbog toga.