Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Prvi letovi Osijek – München – Osijek

Nova zračna linija privući će investitore

Foto: Osječko-baranjska županija
Za obnovu  putničkog terminala Zračne luke Osijek u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju je 40 milijuna kuna

Točno u podne 15. studenoga u osječku zračnu luku sletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na novoj liniji Osijek – München, što 
je prvi let na toj relaciji. U Osijek  je stiglo 20-ak putnika, a sat vremena kasnije iz Osijeka je prema Münchenu poletjelo 25 putnika. 
Promotivna cijena povratnog leta je 129 eura.

Obnovljen kontrolni toranj

Istoga dana prezentiran je i završetak obnove kontrolnog tornja, u koji je uloženo više od 7 milijuna kuna, čime je rekonstruirana stara zgrada, nova pristupna cesta i parkiralište te nabavljena najmodernija oprema u regiji.

- Čestitam i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u organizaciju leta, od Croatia Airlinesa do kontrole zračne plovidbe koja nas 
je ugostila u novoobnovljenom tornju, inače bez funkcije od Domovinskog rata. Uspostavljeni let Osijek – München za Osječko-baranjsku županiju znači puno jer posljednjih nekoliko godina goleme napore ulažemo u razvoj gospodarstva i turizma, a siguran sam  da će sve aktivnosti Zračne luke Osijek u budućnosti pridonijeti zajedničkom cilju, napretku naše županije. Osim toga, ovim letom dodatno povezujemo naše sugrađane u inozemstvu s njihovim najmilijima – kazao je dožupan  Mato Lukić.

– Ovo je prva međunarodna linija prema Njemačkoj, a time i prema ostatku Europe i svijeta. U planu su nam i nove destinacije, o kojima razgovaramo i s našom nacionalnom i s drugim aviokompanijama – istaknuo je direktor Zračne luke Ivan Kos.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić poručio je kako se uvođenjem  ove linije Osijek povezuje s jednim vrlo bitnim europskim čvorištem, ali i cijelim svijetom jer linije iz Münchena idu diljem svijeta.

Velike investicije

– To znači da se Osijek pozicionira kao regionalno prometno središte. Mnogobrojni investitori koji obilaze naš grad u potrazi za parcelama u Gospodarskoj zoni Nemetin raspituju se o potencijalima naše Zračne luke, a siguran sam da je uz  suradnju s Croatia Airlinesom budućnost zajamčena. Uz to, nedavno smo s ministrom Butkovićem  najavili i nova ulaganja u Zračnu luku, dok se trenutačno na području grada Osijeka i uz pomoć Vlade, Županije i Grada provode prometno-infrastrukturni projekti vrijedni više od 800 milijuna kuna – rekao je Radić.

Za obnovu  putničkog terminala Zračne luke Osijek, kako je nedavno najavio ministar Oleg Butković, u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju je 40 milijuna kuna.