Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska 402 pregleda
Projekt 'Povijest na zrnu soli'

Novcem iz EU fondova obnavljaju se Stonske zidine, tvrđave Veliki Kaštio i Koruna

Stonske zidine
Foto: Zvonimir Pandza/PIXSELL
Općina Ston je na ovaj način, sebi i svojim partnerima na projektu, osigurala 85 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Općini Ston, kao nositelju projekta "Povijest na zrnu soli", odobreno je ukupno 56,6 milijuna kuna za provedbu projektnih aktivnosti, javljaju u ponedjeljak iz Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA).

 Iz DUNEA-e navode kako je riječ o projektu kojeg je Općina Ston, u suradnji s tom agencijom, prijavila na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih programa zasnovanih na obnovi kulturne baštine još početkom 2016., a sada je, nakon uspješno završenog postupka evaluacije, dobila odluku o financiranju od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 - Općina Ston je na ovaj način, sebi i svojim partnerima na projektu, osigurala 85 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna bespovratnih sredstava - kažu u priopćenju.

 Na projektu uz Općinu Ston sudjeluje još pet partnera. Društvo prijatelja dubrovačke starine će kroz ovaj projekt financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda.

Za aktivnosti obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, a projekt predviđa i obnovu Napoleonovog puta, u onom djelu koji se nalazi na području općine. Turistička zajednica Općine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA, kao jedan od projektnih partnera, biti zadužena za aktivnost nadogradnje tematske staze "Pelješac – vinsko carstvo", te će zajedno s Općinom Ston operativno provoditi projekt.

 Iz DUNEA-e navode kako je u projekt je uključen i privatni poduzetnik ''Natura Dalmatia'', koji će nadogradnjom svoga poslovanja nadopuniti projektne aktivnosti, a sve s ciljem kvalitetnije i bogatije turističke ponude u općini Ston zasnovane na kulturnoj baštini.