Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Green Eye/Priroda te gleda

Novi filmski festival posvećen zaštiti okoliša stiže u Krešimirov grad

Skradinski buk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibensko ljeto bogatije je za novi kulturni događaj koji će se održati od 1. do 3. rujna u povijesnom centru grada

Šibensko ljeto bogatije je za novi kulturni događaj. Početak rujna bit će u znaku festivala Green Eye/Priroda te gleda, koji se prvi put održava ove godine.

Festival je posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i pod producentskom palicom Zdenke Gold, filmske i festivalske producentice i direktorice producentske kuće Spiritus Movens.

Glavni je cilj festivala Green Eye podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.

- Prikazivanjem aktualnih filmova koji se bave tim temama želimo doprijeti do naše zajednice i publike te naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje i uloge pojedinca u njezinu očuvanju - poručuju organizatori festivala.

Projekcije filmova održavat će se pod otvorenim nebom povijesnog centra grada Šibenika (kapacitet oko 200-250 sjedala), a prikazuju se filmovi: Priroda govori (Ocean; Prašuma), Ježeva kuća, Kako pobjeći od svijeta, U trci s izumiranjem, Hvala za kišu, Zvuci mora i Sjeme: neispričana priča.