Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišća

O bitki za Vukovar učila i djeca: "Zbog njih je svaka žrtva u ratu imala smisla"

Foto: Grad Belišće
U uprizorenju "Bitke za Vukovar" sudjelovala su i djeca i odrasli članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci, ali i pripadnici 107. brigade

Glazbeno-scenskim spektaklom “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku", branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš ispričali su priču o Vukovaru prije rata, o obrani tog grada i o Vukovaru kakav je danas. Tim je uprizorenjem, naime, započelo obilježavanje Dana hrvatskih branitelja grada Belišća u Centru za kulturu Sigmund Romberg.

Gradnja spomen doma 153. brigade Velika Gorica Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna Muzej 153. brigade: 'Radimo sve kako se Domovinski rat nikad ne bi zaboravio'

Kako je izgledao ratni dan

Okupljeni učenici, belišćanski branitelji i svi drugi zainteresirani na projekciji su saznali kako su bez oružja došli u Vukovar, kako je izgledao jedan ratni dan na najkrvavijoj liniji obrane Vukovara – Sajmištu, kako su uništili prvi tenk u gradu, kako su izgledale borbe na Priljevu i u Borovu naselju te kako su preživjeli zatočeništvo u srpskim logorima.

Do kraja glazbeno-scenskog – programa "Bitka za Vukovar", u kojem su sudjelovala djeca i odrasli članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci, ali i pripadnici 107. brigade, neki od posjetitelja su se prisjetili, a neki naučili kako su samo 1803 hrvatska branitelja uspjela punih 88 dana braniti Vukovar koji je napadala neprijateljska sila od 60.000 do 80.000 vojnika sa svom tehnikom i naoružanjem.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić istaknuo je zadovoljstvo što je među publikom bilo i toliko djece zbog koje je, rekao je, "svaka žrtva u Domovinskom ratu, sve ono učinjeno za slobodu Hrvatske, imalo pozitivnog smisla".

Župan Stjepan Kožić s izraelcima Podrška Županija financira udruge koje skrbe o djeci žrtvama rata, umirovljenicima...

Uprizorenje "Bitke za Vukovar" do sada je izvedeno u 180 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je više od 88.000 gledatelja, a u njemu je nastupalo više od 8000 izvođača.

Izložena oprema HV-a i policije

Na sam Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, 30. svibnja, program je započeo postrojavanjem sudionika i fotografiranjem ispred zgrade Gradske uprave, odakle je povorka u pratnji Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo krenula prema belišćanskom groblju, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve stradale. Druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz ručak.

Najmlađe sugrađane, polaznike Dječjeg vrtića “Maslačak” i učenike belišćanske osnovne škole najviše je zanimala prezentacija znanja i vještina te oprema i naoružanje vojske i policije. Svoj su rad predstavili i članovi Vatrogasne zajednice grada Belišća, Radio kluba Belišće te Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

na kantridi Održan 22. sportski susret dragovoljaca i veterana Domovinskog rata