Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Igor Andrović:

Obnovit ćemo rodilište, sagraditi tri škole, kreće i gradnja brze ceste

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
U prvom dijelu 2023. počinju radovi od Virovitice prema Špišić Bukovici, nakon toga nema stajanja dok brza cesta ne bude gotova Ispunjenje dugogodišnje želje

Godinu iza nas virovitičko-podravski župan Igor Andrović naziva maratonskom. Ne samo zato što je istrčao nekoliko maratonskih dionica, već zbog brojnih projekata na području Virovitičko-podravske županije. I dok lista bilješke koje su obilježile 2022., još je svježa odluka po kojoj svi redovni studenti, zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji i Hrvatskim željeznicama, imaju besplatnu vožnju vlakom bilo gdje po Hrvatskoj.

Brže do Zagreba

– To je naša obveza i dužnost, olakšati život i studentima i njihovim roditeljima. Na mladima svijet ostaje. Želja svih nas je da naši najmlađi imaju besplatan vrtić ili što je moguće manju cijenu, da osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike i radne materijale i prehranu u školama. U Virovitičko-podravskoj županiji živimo s takvim odlukama, one nisu “samo na papiru”. Županija je ove godine akademske stipendije dala svima koji su se prijavili, a ne samo za njih desetero, koliko je prvotno bilo namijenjeno – zadovoljan je župan Andrović.

I novi će se studenti moći besplatno voziti vlakom, a temeljem odluke koju je župan Andrović potpisao s predsjednikom Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željkom Ukićem. Prema njoj 385 studenata s područja županije može putovati bilo gdje u Hrvatskoj za “nula kuna”. Javni poziv je još uvijek otvoren.

Jedan od “maratonskih projekata” je brza cesta prema Zagrebu, koja je desetljećima priželjkivana.

– Kada smo se prihvatili te zadaće, u najkraćem mogućem roku ishodovali smo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo dobili građevinske dozvole. Tu je važnu ulogu odigrao Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ, ali i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske ceste. Ipak, ključna je bila uloga Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. Tek je u vrijeme ove Vlade doista prepoznata važnost te dionice koja će nam omogućiti daljnji gospodarski zamah i na “60 minuta” nas povezati sa Zagrebom, što je već desetljećima želja naših stanovnika. Početak radova od Virovitice prema Špišić Bukovici kreće u prvom dijelu 2023. i nakon toga više nema stajanja – poručuje župan Andrović.

Ne staje se, dodaje, ni sa sustavima navodnjavanja.

– Imamo tri funkcionalna i otvorena sustava navodnjavanja: Kapinci – Vaška, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Ove godine gotovo smo trostruko povećali broj njihovih korisnika. To je dokaz kako smo imali jasnu i preciznu viziju kada smo kretali u te projekte jer u vrijeme kada nam sve više prijete suše, kada je proizvodnja hrane sve više sigurnosno pitanje, vodom iz rijeke Drave stvaramo sigurniju perspektivu našim poljoprivrednicima. Iduće godine otvorit ćemo i sustav Kapinci – Vaška II. faza, a u budućnosti nam slijede i sustavi Lukač, Đolta II., Čađavica, Zdenci, Čačinci – Crnac. Kada sve završimo, imat ćemo 10.000 hektara natapanih površina. Svaki taj projekt generirat će daljnji razvoj naših ruralnih područja uz rijeku Dravu – naglasio je.

Usporedio je 2015. i 2022. godinu te istaknuo kako je značajno porastao BDP, kao i prosječna plaća.

– Na području naše županije od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijardi kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina. Oni koji pridonose boljem standardu naših građana, a tu imamo egzaktne podatke. Svake godine bilježimo povećanje i broja poduzetnika i obrtnika. Recimo, prema podacima FINA-e, naših 1259 poduzetnika u 2021. je ostvarilo 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, od čega 1,3 milijarde kuna predstavlja izvoz, što je 25,7 više nego u 2020. godini. Uvezeno je robe u vrijednosti 328,2 milijuna kuna, pa je ostvaren suficit od 1,01 milijardu kuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, rast mjesečne neto plaće u Virovitičko-podravskoj županiji veći je za 7 posto u odnosu na prosjek u RH. U odnosu na 2016. imamo povećanje broja zaposlenih za 2401 osobu, dok je broj nezaposlenih, gledajući 2021. u odnosu na 2016., manji za čak 52 posto. Poduzetnička klima na području Virovitičko-podravske županije je odlična pa u poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, gdje plaćamo smještaj i troškove mladim poduzetnicima početnicima, nema slobodnog mjesta. Osim toga, u 2023. godini iz županijskog ćemo proračuna izdvojiti milijun i pol kuna našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za nabavu opreme kako bi bili konkurentniji na tržištu – najavljuje Andrović.

Ovi su rezultati, ističe, plod mnogobrojnih projekata, uglavnom financiranih EU novcem, “a sve to generira pozitivnu klimu na ovom području”. Navodi kako je BDP u 2015. godini po stanovniku iznosio 43.405 kuna, a prema podacima za 2019., jer novijih još nema, bio je 58.336 kuna ili za 34,4 posto veći. – On će u budućnosti biti još i bolji jer projekti koje stvaramo imaju za cilj dodatno oploditi rad i naših poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika, poljoprivrednika – govori župan.

Novi projekti

A koji će projekti obilježiti 2023. godinu?

– Počinju radovi na brzom internetu vrijedni 50 milijuna kuna, kojim se obuhvaća osam općina u kojima živi 16.000 stanovnika. Uredit će se Orahovačko jezero. Očekujemo završetak radova na vrtićima u Orahovici i Novoj Bukovici. Krećemo u rekonstrukciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, gdje planiramo energetsku obnovu tri zgrade. Energetski ćemo obnoviti škole u Okrugljači i Novom Gracu. Sagradit ćemo nove osnovne škole u Pitomači i Orahovici, novu gimnaziju u Viroviticu, sportske dvorane pri OŠ Josipa Kozarca u Slatini i Novoj Bukovici... Nastavljamo s projektom Sušionice povrća u Virovitici, Centra za pametnu poljoprivredu. Tu je i provođenje Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, STEM projekta kojim će se rekonstruirati i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ Josipa Kozarca Slatina te učionica u OŠ Suhopolje. Sredinom veljače očekuje nas 26. izdanje Viroexpa – navodi župan.

Virovitičko-podravska županija je, nastavlja, sve poželjnija turistička destinacija.

– Kontinentalna Hrvatska budi se i u turističkom smislu, a Virovitičko-podravska županija sa svom obnovljenom kulturnom i prirodnom baštinom svakodnevno bilježi sve veći broj dolazaka turista. U obnovljenim dvorcima, u Kapela Dvoru i Suhopolju, bilježimo gotovo 8000 noćenja na ovogodišnjoj razini. Do prije nekoliko godina oba su zdanja bila ruševine. Danas je tu i “najbolji slavenski muzej” u Virovitici, Dravska priča, Park prirode Papuk uz Geo centar u Voćinu i park-šumu Jankovac... Godinama smo ulagali, a u idućem razdoblju zadovoljno ćemo brati plodove tog rada, ali uz viziju nekih novih projekata – zaključio je Andrović.