Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz potpisali novi ugovor

Od 1. siječnja besplatan prijevoz vlakom redovitih studenata s područja Osječko-baranjske županije

Foto: Osječko-baranjska županija
Za tu namjenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000 kuna, ističe Anušić

Novi ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije potpisali su župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić. Suradnja OBŽ i HŽ PP na ovom projektu počela je u siječnju 2019.. Studentima je sufinancirana cijena karte od strane HŽ Putničkog prijevoza i Županije pa su studenti pokrivali 25 posto od stvarne cijene karata. No, na temelju novog ugovora Županija će od 1. siječnja u potpunosti financirati troškove prijevoza redovitim studentima za mjesečne karte za 2. razred redovitih vlakova koje vrijede na dan kupnje prijevozne karte, u koju je uračunat popust HŽ Putničkog prijevoza od najmanje 50 posto.

Ivanić Grad OD 1. SIJEČNJA 2021. Besplatan prijevoz studenata

Županija će sufinancirati i troškove kupnje pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 50 posto od redovite cijene od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, tj. za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ Putnički prijevoz će i tim studentima odobriti 50 posto popusta.

Lakše studiranje

– Cijena prijevoza vlakom za studente koji kupuju mjesečnu kartu i one koji kupuju pojedinačnu kartu bit će potpuno besplatna od 1. siječnja 2021. godine jer Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom u potpunosti financira putničku kartu. Za tu namjenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000 kuna, a tijekom ove godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karate. Nadam se da će im ova mjera, uz ostale županijske mjere koje imamo, olakšati studiranje, a isto tako se nadam da će po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i Osječko-baranjske županije - rekao je župan Ivan Anušić.

Med - ilustracija DOSTAVA SLAVONSKIH I BARANJSKIH DELICIJA NA KUĆNI PRAG Domaći proizvodi dostupni (i) online

Jednostavna procedura

Željko Ukić naglasio je kako je projekt sufinanciranja prijevoza studenata najbolje implementiran upravo u Osječko-baranjskoj županiji. Sastavni dio tog projekta je studentski vlak koji petkom kreće iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom u obrnutom smjeru.

Studenti koji su već izvadili potvrdu za akademsku 2020./2021. godinu moći će s postojećom karticom (pametnim profilom) na blagajnama HŽ-a izvaditi novi profil i tako si omogućiti besplatan prijevoz. Ostali zainteresirani mogu se javiti Upravnom odjelu za gospodarstvo, a procedura je jednostavna i može se realizirati mailom.