Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Počeli Dani Međimurske županije

Od BIMEP-a i polumaratona Zrinskih do odavanja počasti Petru i Franu Krsti

1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Prelogu se tradicionalno održava Sajam cvijeća, a u Čakovcu će se organizirati Dan lovnog kulinarstva pokraj Starog grada

Započelo je obilježavanje Dana Međimurske županije 2019. koji će potrajati sve do 30. travnja. Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga ističe da je za najavažnije dane Županije pripremljen sadržajan program kojim se nastojalo obuhvatiti kulturna, sportska, znanstvena, ali i zabavna događanja namijenjena svim dobnim skupinama. Dani Međimurske županije započinju sportskom manifestacijom BIMEP – Biciklom međimurskim putovima na Uskrsni ponedjeljak.

Suradnja s Agronomskim fakultetom Pokrenut postupak brendiranja jaretine u Međimurskoj županiji

Sajam cvijeća

– Izdvojila bih programe za naše najmlađe, od izložbe tradicijskih igračaka u Muzeju Međimurja do radionica za vrtićarce i osnovnoškolce u Kraljevom vrtu. Moram spomenuti projekt "Florijan i ja" u Dekanovcu posvećen kantoru Florijanu Andrašecu, ali i susret mladih umjetnika na "Ruži Međimurskoj" 30. travnja u Donjem Vidovcu. Ove smo godine naglasak stavili na tradiciju i međimursku popevku kojom se, s obzirom na to da se nalazi na reprezentativnoj listi UNESCO-ove zaštićene nematerijalne kulturne baštine, posebno ponosimo – ističe zamjenica župana Sandra Herman.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Najavljeni su koncerti "Pjesmom kroz život" Andreje i Gorana Šafarića te "Najljepša obiteljska priča" Mirka Švenda Žige, dok će dašak Dalmacije u Međimurje donijeti Klapa Trogir i Nenad Vetma. Održat će se i smotra koreagrafiranog folklora "Med Murom i Dravom". U Prelogu se tradicionalno održava Sajam cvijeća, a u Čakovcu će se organizirati Dan lovnog kulinarstva pokraj Starog grada, tradicionalna manifestacija "Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju", večer uz poeziju Matice umirovljenika i promocija knjige Josipa Črepa. Ljubitelji sportskih aktivnosti okupit će se na trećem po redu Čakovečkom polumaratonu Zrinskih u nedjelju 28. travnja. Start će biti u Zrinsko-frankopanskoj ulici u 10 sati, a cilj na Trgu Republike. Trčat će se dvije utrke od pet i 21 kilometra. Pokraj Starog grada održat će se streličarski turnir za veliki pehar Nikole Zrinskog.

Stari mlin na Muri Trend porasta stranih gostiju Međimurska županija zabilježila porast broja noćenja za 12 posto

Dodjela priznanja

Dani Međimurske županije održavaju se u povodu pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu. Taj se datum obilježava kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski ga je sabor 2011. godine proglasio Spomendanom koji će 30. travnja u Zagrebu biti obilježen mimohodom povijesnih postrojbi i prijavkom Zrinske grade Čakovec predsjedniku Hrvatskog sabora, a služit će se i sveta misa u katedrali, gdje se u kripti čuvaju posmrtni ostaci dvojice velikana.

Povijesne postrojbe okupit će se i u Čakovcu 27. travnja. Prema riječima zamjenika župana Josipa Griveca u Bečkom Novigradu će se položiti vijence na groblju i kod spomen ploče na mjestu pogubljenja hrvatskih velikana. Raznovrstan program Dana Međimurske županije obuhvaća više od 20 događaja u devet dana, a središnji događaj bit će Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj će biti uručena i najprestižnija županijska priznanja Nagrade Zrinski i Povelje župana Međimurske županije. U organizaciju su se uključili gradovi, općine, udruge ustanove, škole..

Ugovor s ministarstvom Za cikloturizam stiže 337.200 kuna