Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Vlada RH darovala Osječko-baranjskoj županiji vrijedno zemljište u Osijeku

”Od derutnog OLT-a napravit ćemo projekt na ponos Osječana”

Foto: OBŽ
Osječko-baranjska županija je preuzela odgovornost da to 5,5 hektara veliko zapušteno i devastirano područje bivše tvornice prenamijeniti i pretvoriti u moderan urbani prostor s nizom gospodarskih, sportskih, kulturnih, stambenih i društvenih sadržaja

Ugovor o darovanju nekretnine u svrhu provedbe programa revitalizacije brownfield područja OLT Osijek potpisali su u petak  ministar Darko Horvat i župan Ivan Anušić. Time je stvoren jedan od temeljnih preduvjeta za realizaciju projekta kojim će se 
zapušteno i devastirano područje bivše tvornice prenamijeniti i pretvoriti u moderan urbani prostor s nizom gospodarskih, sportskih, kulturnih, stambenih i društvenih sadržaja.

Jedan od najvećih projekata

Župan Anušić naglasio je kako je projekt revitalizacije OLT-a jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

– Područje stare ljevaonice OLT-a obuhvaća 5,5 hektara, a vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna. Ovim ugovorom Osječko-baranjska županija preuzima obvezu i odgovornost za revitalizaciju i obnovu kompletnog područja, a dosad su Županija 
i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja nam je dala smjer 
daljnjeg razvoja projekta. Ideja je to područje razvijati zajedno s gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku, a bit će sagrađeni novcem EU. Siguran sam da će nakon dovršetka taj projekt biti na ponos 
svih Osječana te pridonijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada i županije – kazao je župan Anušić.

Zbog obujma i kompleksnosti projekta te činjenice da se OLT nalazi na arheološkom području, početak gradnje očekuje se za dvije do tri godine. Župan je naglasio da će taj projekt, kao i drugi veliki projekti koji se provode na području županije, ostati budućim generacijama kao zalog za demografski i gospodarski razvitak istoka Hrvatske.

– Konačno rješavamo problem zapuštenog i derutnog područja OLT-a. Na ovaj način ćemo oživjeti širi centar grada, a s obzirom na planirane sadržaje, ne sumnjam  da će doći do daljnjega gospodarskog, znanstvenog i društvenog razvoja grada Osijeka. Nastavit ćemo suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju svojih ciljeva, jer se Osijek kao središte Slavonije mora razvijati u svakom smjeru – rekao je, pak, gradonačelnik Ivan Radić.

Novac iz EU

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prati projekt od njegova početka, a već je dodijeljeno 2,7 milijuna kuna za pripremu kvalitetne konzervatorske i druge projektno-tehničke dokumentacije potrebne da ideja o novoj namjeni  ovog prostora počne dobivati jasne konture, ali je i jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava EU i dostupnost ostalih izvora financiranja.

Potpisivanjem  ugovora o darovanju zemljišta riješeni su imovinsko-pravni odnosi, što je osnovni preduvjet za pripremu daljnjih konkretnih projekata.

– Darovano državno zemljište za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju znači puno više od njegove procijenjene vrijednosti jer se sada stječe prvi ključni korak da se sve zamišljeno počne i realizirati. Ugovor definira rok od 10 godina, a siguran sam da će projekt uspjeti uz pomoć financijskih izvora kao što je Nacionalni plan oporavka i  otpornosti, višegodišnji financijski okvir, ali i kroz razne zajmove te uz veliki angažman administracije OBŽ-a i grada, kao i punu potporu MRRFEU i nas kao resornog ministarstva – kazao je ministar Darko Horvat.