Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Veleposlanik Irske posjetio Osječko-baranjsku županiju

”Od Irske možemo puno naučiti i to primijeniti na našem području”

Foto: OBŽ
Irska je tek na 38. mjestu po ukupnoj razmjeni županije u 2020., a vrijednost te razmjene je manje od milijun eura. No, velik je broj Slavonaca našao zaposlenje u irskim gradovima, osobito u Dublinu

Robna razmjena između Hrvatske i Republike Irske iznosi nešto više od 130 milijuna eura, s tim da Hrvatska više uvozi nego  izvozi, negativan saldo razmjene je oko 57 milijuna eura. Pri tomu je robna razmjena gospodarstva Osječko-baranjske županije s irskim tvrtkama još skromnija.

Irska je tek na 38. mjestu po ukupnoj razmjeni županije u 2020., a vrijednost te razmjene je manje od milijun eura. Zadnjih godina izvoz u Irsku se povećava, a još je zapaženije da je veliki broj Slavonaca našao zaposlenje u irskim gradovima, osobito u Dublinu.

Kako unaprijediti robu razmjenu, ali i o drugim pitanjima, razgovarali su osječko-baranjski  župan Ivan Anušić i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin s veleposlanikom Republike Irske u RH, Ruaidhrijem Dowlingom, kojeg su primili u nastupnom posjetu.

– Između Republike Irske i Hrvatske, osobito Osijeka i Osječko-baranjske županije, postoji niz zajedničkih tema. Govorili smo o našim ljudima koji godinama žive u Dublinu i Irskoj, ali i o trendu njihova povratka u Hrvatsku i našu županiju, zatim o gospodarskoj i političkoj suradnji, korištenju europskih fondova, turizmu, poljoprivredi i zelenoj tranziciji, digitalizaciji, zelenoj energiji i drugim temama. Od Irske možemo puno naučiti i to primijeniti na našem području, no razmjena iskustava je od obostranog interesa, pa je veleposlanika Dowlinga zanimao i naš način funkcioniranja i razmišljanja o poljoprivredi, gospodarstvu i EU fondovima –  kazao je župan Ivan Anušić.

Dodaje kako je dogovoreno da se na sljedećem susretu više pažnje posveti mogućnostima suradnje u turističkom sektoru.