Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Virovitičko-podravskoj županiji trenutačno se obavljaju radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj turističkoj infrastrukturi

Od obnove dvorca u Cabuni do Kuće čaja u Špišić Bukovici

Foto: Kristijan Toplak
– Kada se sve to završi, moći ćemo reći da nitko u Hrvatskoj, na tako malom prostoru kao što je naša županija, nije izgradio toliko  turističkih kapaciteta, ali i obnovio kulturne i prirodne baštine kao mi, i to najviše zahvaljujući EU sredstvima – kaže župan Igor Andrović

Na području Virovitičko-podravske županije trenutačno se obavljaju radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj turističkoj infrastrukturi, čime će ova županija dobiti nove sadržaje za privlačenje posjetitelja kojih je u 2021., prema podacima županijske Turističke 
zajednice, bilo 63 posto više nego  godinu prije. Oni su pritom zabilježili 64 posto više noćenja nego u 2020.

Škola u prirodi

Građevinske dizalice su danas u – Orahovici, Cabuni, Špišić Bukovici, Križnici, Kladarskom bregu… Nastavak je to brojnih već završenih turističkih projekata (Dvorac Pejačević u Virovitici, Geopriče Parka prirode Papuk, Dvorac Janković u Suhopolju, EPI centar Sekvoja u Slatini, Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dravska priča u Noskovcima, rodna kuća Petra Preradovića u Pitomači…) za koja su uglavnom  dobivena bespovratna EU sredstva ili se provode kroz razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Svim tim zaokružuje se turistička cjelina naše županije. Podsjetio bih, virovitički Gradski muzej u Dvorcu Pejačević kandidiran je za europski muzej godine, naš Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru bilježi veći broj noćenja nego u vremenima prije koronavirusa. U Slatini je niknuo EPI centar Sekvoja. Slatinska sekvoja je hrvatsko drvo godine – ističe župan Igor Andrović.

Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju, na red je došlo spašavanje Dvorca Janković u Cabuni koji je Virovitičko-podravska županija kupila još 2012. godine. To je treći dvorac koji obnavlja Virovitičko-podravska županija i koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna. Vrijednost radova iznosi 56,2 milijuna kuna.

Trenutačno najveći projekt  provodi se u Orahovici. U Orahovačkom jezeru nema vode, no u njegovoj blizini radi se punom  parom. Bit će tu odmaralište za djecu, bungalovi s 14 apartmana, vanjska igrališta, sportski tereni,  Edukativni centar Orahovica “Škola u prirodi”… Budući Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijedan je 81,3 milijuna kuna.

– Kada se sve to završi, moći ćemo reći da nitko u Hrvatskoj, na tako malom prostoru kao što je naša županija, nije izgradio toliko 
turističkih kapaciteta, ali i obnovio kulturne i prirodne baštine kao mi, i to najviše zahvaljujući EU sredstvima – navodi Andrović.

Na Križnici će se ove godine otvoriti Centar za posjetitelje. Križnica će s njim u budućnosti postati središte turizma općina  Pitomača. Riječ je o projektu vrijednom 15,5 milijuna kuna čiji je nositelj Općina Pitomača. Gradi se i oprema Centar, uređuje se perivoj, pješačko-biciklističke staze, istraživačka stanica, rekreativno-turistički sadržaji... Bit će to, kaže župan, nadaleko najljepši turistički sadržaj na obali Drave.

TIC Klopotec

”Kuća čaja – Oaza mira” u Špišić Bukovici bit će središte gdje raste najbolja kamilica svijeta. No, neće samo kamilica stanovati  u projektu vrijednom 9,5 milijuna kuna, koje se financira u sklopu  Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz muzej 
čaja, bit će tu i suvenirnica, edukacijska dvorana i šest popratnih građevina kušaonica čaja u kojima će se moći doživjeti aromatično i eterično bilje kušanjem čaja, ulja i prirodne kozmetike.

Istodobno se u Aršanju, na Kladarskom bregu na području općine Pitomača, izvode radovi na hrvatskom dijelu projekta EAGLE, gdje raste Turističko-informacijski centar (TIC) “Klopotec”. Do sada su započeti radovi na sva tri glavna objekta Turističko-informativnog centra Klopotec.