Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Šoderica kod Legrada u karanteni zbog ptičje gripe

Od stotinjak labudova na jezeru od ptičje gripe uginuo svaki deseti

Uginule ptice na jezeru Šoderica
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije pozvao je mještane da ne dolaze hraniti ptice i da prijave sumnjiva uginuća

Na jezeru Šoderica kod Legrada uvedena je neka vrsta karantene kako bi se spriječilo da građani prilaze labudovima, dozivaju ih i hrane. Pokušava se na sve načine smanjiti radijus kretanja tih ptica i smanjiti mogućnost širenja infekcije potvrđenim virusom H5N8.

Stanovnike tog dijela Koprivničko-križevačke županije uznemirila je pojava ptičje gripe u njihovu kraju, no u Stožeru civilne zaštite ističu da bolest ne prelazi na ljude, već je opasna za domaće životinje. Stožer je donio i preporuke građanima da ne dolaze, posebno ne s djecom, na zaraženo područje i hrane labudove, da perad zatvaraju u nastambe, te da svako naglo uginuće peradi prijave veterinarskoj inspekciji.

Lovcima je ograničen lov na zaraženom području, a komunalni redari pojačano prate stanje na terenu, posebno kad se snijeg otopi. Prema posljednjim informacijama, pronađeno je 12 uginulih labudova koji su izvučeni iz vode ili pokupljeni na polju. Svi su poslani na analizu.

Nadaju se da se virus neće širiti

- Tu na Šoderici obitava više od stotinu labudova, no broj se mijenja. Preko dana lete na okolna polja u potrazi za hranom. Ima ih i na rijeci Dravi i na drugim jezerima. Labudovi se prije zime ne sele na topliji jug kao neke druge vrste ptica, a u vrijeme velikih hladnoća dolaze na vode koje nisu zaleđene - pojašnjava biolog Goran Šafarek, koji je jučer obišao Šodericu. Teško je, dodaje, predvidjeti što će se dalje događati, no vjeruje da neće doći do epidemije većeg razmjera.

- Ovo zasad nije previše strašno jer smo u dijelu godine kad ptice češće ugibaju iscrpljene parazitima i manjkom hrane, a pogotovo ako se još i zaraze virusom ptičje gripe - ističe Šafarek.

Jedan od mještana koji ima vikendicu pokraj Šoderice kaže da se ne boji. - Gora je svinjska gripa koje, hvala Bogu, kod nas nema - veli.

Razvoj događaja sa strepnjom prate i ribiči. Predsjednik ŠRD-a Smuđ iz Legrada Ivica Lovriša nada se da se virus neće širiti. - Ima tu, osim labudova, i puno kormorana, patki, liski i drugih vrsta ptica -  kaže. Jezero se prostire na oko 150 hektara, a od dravske obale udaljeno je oko pola kilometra. Prvi uginuli labud pronađen je 10. siječnja.

- S obzirom na to da je vrijeme preleta ptica, a upravo su vodene ptice prijenosnici virusa, Veterinarska inspekcija apelira na vlasnike peradi da ju drže u zatvorenom prostoru i pridržavaju se odluke Ministarstva poljoprivrede – poručuju u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, koji je održao hitnu sjednicu. Velik broj labudova obitava i na jezeru HE Dubrava kod Preloga u Međimurskoj županiji, pa i tamo građani prate ima li uginulih ptica.