Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U sklopu Dana županije sisačko-moslavačke održano tradicionalno natjecanje učenika srednjih škola

Održana deveta Utrka solarnih automobila SOELA 2022.

Foto: SMŽ
Pobjednička ekipa devete Utrke solarnih automobila u zadanom stilu jest Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a u kategoriji slobodnog stila najbolja je bila momčad Elektrotehničke škole iz Splita

Već tradicionalna, deveta Utrka solarnih automobila SOELA 2022. održana je s rekordnim brojem sudionika u organizaciji RCK Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije. Sudionici Utrke natjecali su se u dvije kategorije: zadanom i slobodnom stilu.

Pobjednička ekipa devete Utrke solarnih automobila u zadanom stilu jest Elektrotehnička i prometna škola Osijek. Drugo mjesto osvojio je tim Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Knin, a treće mjesto tim Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. U slobodnom stilu prvo mjesto osvojio je tim Elektrotehničke škole Split. Nagradu za najbolji dizajn ove godine dobila je Strukovna škola Đurđevac.

Prva utrka SOELA krenula je 2013. godine s početnih pet automobila, dok je na ovoj, devetoj utrci sudjelovalo čak 21 vozilo iz 17 škola i jednog fakulteta iz Hrvatske i BiH. Podsjetimo, u sklopu prijave za natjecanje na utrci SOELA svaka  natjecateljska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u sklopu redovnog nastavnog procesa sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

SOELA ima za cilj potaknuti razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjena novih metoda obrazovanja učenika koje će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada te poboljšanje standarda realizacije praktične nastave atraktivnim programom izrade solarnog električnog automobila.