Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U PROSTORIMA GIMNAZIJE VELIKA GORICA

Održana radionica o mentalnom zdravlju djece

Mentalno zdravlje izuzetno je važna tema, a pogotovo kad je riječ o djeci, koja su najugroženija skupina. Mentalno zdravlje djece i mladih, važnost ranog prepoznavanja problema mentalnog zdravlja te uloga odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju problema kod učenika i pružanju psihološke prve pomoći učenicima – to su bile teme edukativne radionice PoMoZiDa (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece), koja se održala u razdoblju od 2. do 4. rujna 2021. godine u prostorijama Gimnazije Velika Gorica.

Krajnji cilj programa bio je pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima osnovna znanja o mentalnom zdravlju te mentalnom zdravlju djece i mladih, kao i znanja i vještine o prepoznavanju problema mentalnoga zdravlja u području depresivno-anksioznih smetnji, pružanju psihološke prve pomoći, odnosno pravodobne emocionalne podrške te pružanju informacija koje potiču na traženje pomoći.

Radi se o trodnevnoj radionici koju je za 20 odgojno-obrazovnih djelatnika s područja Zagrebačke županije organizirao Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kao partner na projektu, a program su vodile dr. Bernarda Krnić, spec. školske medicine te voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu ZZJZ-a Zagrebačke županije te njezina kolegica dr. Mateja Kopsa Sobota, spec. školske i adolescentne medicine. Suvoditeljica je bila prof. Ljiljana Muslić, klinička psihologinja i voditeljica Službe za promicanje mentalnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.