Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zlatna žutica

Opasna bolest vinove loze koju širi američki cvrčak i u Moslavini

1/5
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu zarazu zlatnom žuticom te su u slučaju sumnje na zarazu dužni o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Centar za zaštitu bilja ili djelatnike Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba)

I u moslavačkim vinogradima zabilježena je zlatna žutica vinove loze, opasna bolest koja čini velike štete na vinovoj lozi. 

Vinova loza u Bezničkom Humu Breznički Hum Spaljena vinova loza zaražena zlatnom žuticom

Temeljem mjera sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze zaraženo područje proglašeno je na području katastarskih općina: Popovača, Voloder i Gornja Jelenska, dok je sigurnosno područje proglašeno na području katastarskih općina: Gračenica, Mikleuška, Osekovo, Potok, Velika Ludina, Grabrov Potok, Vidrenjak, Katoličko Selišće i Ruškovica.

S obzirom na to da je zlatna žutica potvrđena to znači da na području Moslavačkog vinogorja vlasnici vinograda moraju sada obvezno provoditi mjere propisane Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze -  kazuje dipl. ing. agr Suzana Slovic, viši stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

To znači da su svi vinogradari u zaraženom i sigurnosnom području obvezni pratiti prisutnost prenosnika zlatne žutice vinove loze, američkog cvrčka, postavljanjem žutih ljepljivih ploča te su obvezni suzbijati američkog cvrčka dopuštenim insekticidima. Također, vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu zarazu zlatnom žuticom te su u slučaju sumnje na zarazu dužni o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Centar za zaštitu bilja ili djelatnike Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba). 

vinova loza Bolest vinove loze Mjere suzbijanja i širenja zlatne žutice

- Osim suzbijanja američkog cvrčka, za sprječavanje epidemijskog širenja zlatne žutice potrebno je ukloniti zaražene trsove vinove loze. Zlatna žutica vinove loze je karantenska bolest koju nije moguće suzbiti izravnim mjerama zaštite te predstavlja veliku opasnost za hrvatsko vinogradarstvo – napominje dipl. ing. agr Suzana Slovic.

Do ove godine zlatna žutica je potvrđena u 13 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu, a zaraza se i dalje širi. Zlatnu žuticu vinove loze prenosi američki cvrčak (Scaphoideus titanus), koji bolest prenosi sisanjem biljnih sokova na zaraženim trsovima. Ponovnom ishranom na zdravom trsu unose fitoplazmu u zdravo tkivo te tako prenose zarazu. Nakon što cvrčak svojim hranjenjem zarazi trs fitoplazmom, simptomi bolesti će se pojaviti tek naredne godine.

Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku. Rubovi lišća počinju se uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, lisna plojka požuti kod bijelih, a pocrveni kod crvenih sorata vinove loze. Lišće je uslijed nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva.

Prijateljstvo Crikvenica i Maribora Prijateljstvo s Mariborom U Crikvenici zasađena najstarija loza na svijetu