Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Bednja

Općina naslijedila pašnjak, ali i dug pokojnika koje odlukom suda mora platiti

Zemljište
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Općina se branila da ne odgovara za dugove jer nije nasljednik nego novi vlasnik koji je vlasništvo stekao sudskom presudom, no Općinski sud ne smatra tako

Općina Bednja mora Banki Kovanica iz Varaždina isplatiti 8452 kuna prema ugovoru o nenamjenskom kreditu iz 2013. godine i platiti 1114 kuna sudskih troškova, nepravomoćna je presuda Općinskog suda u Varaždinu. Banka Kovanica podnijela je tužbu protiv Općine tražeći da vrati oko 16.800 kuna duga pokojnog mještanina Mije G., čiju je Općina imovinu naslijedila nakon što su je se zakonski nasljednici odrekli jer je opterećena dugom.

Prema Zakonu o nasljeđivanju, ostavina bez nasljednika postaje vlasništvo jedinice lokalne samouprave. Općina se branila da ne odgovara za dugove jer nije nasljednik nego novi vlasnik koji je vlasništvo stekao sudskom presudom, no Općinski sud ne smatra tako. Općina je naslijedila pašnjak procijenjen na oko 7900 kuna i oko 500 kuna na deviznoj knjižici, pa će morati platiti dug u tom iznosu, a zahtjev Banke Kovanica za preostalih 8400 kuna je odbačen.