Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Borba protiv zloćudnih bolesti

Osječka Gradska liga protiv raka proslavila 50. obljetnicu

Dan ružičaste vrpce
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Tajnik Gradske lige protiv raka Zdravko Ebling rekao je kako se ta udruga, od osnutka u studenome 1966., javlja kao glavna točka okupljanja i pokretanja mnogih inicijativa i akcija usmjerenih prema prevenciji i ranom otkrivanju raka

Izložba u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici kojoj je obilježena 50. obljetnica prikazuje edukativne i preventivne aktivnosti te lige, suradnju sa zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, a predstavljene su i publikacije u čijem su objavljivanju sudjelovali njezini članovi i aktivisti. Predsjednik Gradske lige protiv raka Zvonko Erak istaknuo je kako izložba svjedoči o fazama njezina razvoja i njezinu doprinosu u borbi protiv zloćudnih bolesti, posebice kad je riječ o edukaciji, prevenciji te upozoravanju na čimbenike rizika.

Tajnik Gradske lige protiv raka i autor izložbe Zdravko Ebling rekao je kako se ta udruga, od osnutka u studenome 1966., javlja kao glavna točka okupljanja i pokretanja mnogih inicijativa i akcija usmjerenih prema prevenciji i ranom otkrivanju raka te pružanju kvalitetne skrbi oboljelima.

Znatan pad mortaliteta od raka debelog crijeva

Izvijestio je kako je 2014. godine u Osječko-baranjskoj županiji zabilježena najmanja stopa novih slučajeva raka u muškaraca, a zabilježen je i znatan pad mortaliteta od raka debelog crijeva. Smatra kako to govori o kontinuitetu dobre zdravstvene politike, unaprjeđivanju prevencije i dijagnostičkih postupaka te prepoznavanju prvih simptoma raka.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je da je osječka ta liga osnovana samo nekoliko tjedana nakon Hrvatske lige protiv raka, što svjedoči o dugoj tradiciji ranog otkrivanja i prevencije raka na tom području zahvaljujući pojedincima i ustanovama koji se sustavno bave tim problemom.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je da je osječka Gradska liga protiv raka gradsko "nematerijalno dobro" jer već 50 godina okuplja ljude koji se brinu o važnom zdravstvenom problemu, a koji nisu samo educirali, nego su sudjelovali u nabavi potrebne opreme i svestrano radili na prevenciji.