Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u stalnom je porastu

Osječko-baranjski poduzetnici imaju rekordne prihode – 33,5 milijarde kuna

1/3
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
S ranijih 5,672 milijarde kuna, izvoz je rastao za 18,3 posto na 6,710 milijardi kuna u 2021.

Prema podacima iz registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila Fina, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2021. godini ostvarili su izvrsne poslovne rezultate. S obzirom na prošlogodišnju rekordnu godinu, novi rast u 2021. godini dodatni je pokazatelj vrijednosti poslovnih subjekata u svim segmentima poslovanja.

Rastao i izvoz

Ukupno su 6134 poduzetnika s područja Županije predala financijske izvještaje, što je povećanje od 4,5 posto (265 poduzetnika) u odnosu na 2020. godinu. Osječko-baranjski poduzetnici ostvarili su rekordne prihode u iznosu 33,511 milijardi kuna, što je povećanje od 17,18 posto u odnosu na 2020., kada su ostvareni također rekordni prihodi od 28,599 milijardi kuna.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1,833 milijarde kuna, što je za 530 milijuna kuna (40,68 posto) više nego 2020. godine, 
čime se Osječko-baranjska županija pozicionirala na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

Kao izvozno orijentirano gospodarstvo, ostvaren je i rast izvoza – s ranijih 5,672 milijarde  kuna, izvoz je rastao za 18,3 posto 
na 6,710 milijardi kuna u 2021. Uz navedene pozitivne pokazatelje, valja i spomenuti i stalan porast broja zaposlenih, smanjenje broja nezaposlenih, rast broja obrta i prosječne mjesečne neto plaće, ističu u Osječko-baranjskoj županiji.

– Županija je dala značajan doprinos ovim pozitivnim rastućim trendovima. Projekti poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, bespovratne potpore, beskamatne investicijske kredite samo su dio mjera kojima Županija potiče stimulativnu poslovnu klimu. Gradeći poslovnu infrastrukturu, prije svega Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar i sustave navodnjavanja te ulažući u komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu Županija stvara okvir za daljnje unapređenje gospodarskih i socijalnih uvjeta poslovanja i življenja stanovnika na svom području – rekao je župan Ivan Anušić.

Pad nezaposlenosti

Provodeći niz kapitalnih projekata, Osječko-baranjska županija ove godine bilježi rekordni županijski proračun vrijedan više od 1,9 milijardi kuna, “što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta našeg gospodarstva”. Na području županije provode se i brojni EU projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna.

– Stvarno se imamo čime pohvaliti, gospodarstvo Osječko-baranjske županije raste u svim segmentima, i to raste više od naših očekivanja – poručio je župan Anušić.

Naveo je i kako je, po statistici od konca travnja, na  području županije evidentirano 14.829 nezaposlenih, odnosno 540 osoba manje nego prethodnog mjeseca i 2035 osoba manje nego u travnju 2021.