Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog

Osniva se 'IT park' s ciljem otvaranja novih radnih mjesta

IT park
1/9
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Gamoš je pojasnila je kako će grad Osijek u poduzetničkoj zoni izgraditi svu potrebnu infrastrukturu, ali će unutar IT parka izgraditi i poslovnu zgradu, u kojoj će se nalaziti male IT tvrtke, koje još nisu spremne na iskorak

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog odluke o osnivanju Poduzetničke zone "IT park“, s ciljem privlačenja ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta u IT sektoru.

Dogradonačelnica Žana Gamoš izvijestila je kako je izrađeno idejno arhitektonsko rješenje budućeg IT parka, a u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata te izračun vrijednosti prava građenja na parcelama u Gackoj ulici u Osijeku, gdje će se nalaziti poduzetnička zona.

Otkrivanje biste Miji Kišpatiću Aleja osječkih velikana U osječkom Rondelu velikana otkrivena bista Miji Kišpatiću

Najavila je kako će se nakon toga objaviti javni poziv za sve zainteresirane IT-ovce iz Osijeka i izvan njega da iskažu interes za dolazak u zonu, za koju, kako kaže, već sada vlada veliko zanimanje.

Gamoš je pojasnila je kako će grad Osijek u poduzetničkoj zoni izgraditi svu potrebnu infrastrukturu, ali će unutar IT parka izgraditi i poslovnu zgradu, u kojoj će se nalaziti male IT tvrtke, koje još nisu spremne na iskorak u smislu kupovanja zemljišne čestice i izgradnje vlastite nekretnine.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Dodala je kako je veličina poslovne zgrade procijenjena na oko tri tisuće četvornih metara, ali je već u ovome trenutku, nakon ankete koja je provedena u suradnji s udrugom "Osijek Software City", zainteresiranost poduzetnika takva da bi zgrada trebala biti površine pet tisuća kvadratnih metara.

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog da se za novu intendanticu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) imenuje dugogodišnja djelatnica i sadašnja poslovna ravnateljica toga kazališta Dražena Vrselja, koja će na dužnost stupiti 1. travnja iduće godine, jer sadašnji intendant Božidar Šnajder tada odlazi u starosnu mirovinu.

Dodjela mirovne Nagrade Krunoslav Sukić Osijek Amaliji Krstanović mirovna Nagrada Krunoslav Sukić

Vrselja je prošlog tjedna dobila potporu drugog osnivača HNK-a, osječko-baranjske Županijske skupštine, a njezino imenovanje u konačnici treba potvrditi Ministarstvo kulture.

Obrazlažući prijedlog, zamjenik predsjednice Kazališnog vijeća osječkog HNK-a Anto Đapić izrazio je uvjerenje da Vrselja može ispuniti sve zahtjeve i standarde, koje je postavio njezin prethodnik Božidar Šnajder te kako novoj intendantici treba dati potporu, s obzirom na to da je HNK jedan od osječkih brendova prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već i izvan naših granica.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Sjednici Vijeća nije nazočio gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je 13. prosinca hospitaliziran na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), gdje su mu, nakon koronarografije krvnih žila, ugrađeni  stentovi.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega izvijestio je kako je gradonačelnikovo stanje "vrlo stabilno" te da se, nakon još nekoliko dana praćenja njegovog zdravstvenog stanja, očekuje da će biti pušten kući i da će se vrlo brzo vratiti na posao.

19. godišnjica Na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku položeni vijenci i svijeće