Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Učenici štite okoliš

Osnovci iz županije postali su mladi čuvari prirode

Foto: Zagrebačka županija
Do sada je terensku nastavu u sklopu ovog edukativnog programa uspješno završilo 50 osnovnoškolaca iz Zagrebačke županije

Učenici osnovnih škola s područja Zagrebačke županije učili su o zaštiti prirode, razlikovanju drveća po kori, listovima i plodovima, kao i što se u prirodi smije, a što ne smije. Postali su, ukratko, zaštitnici prirode i tako sudjelovali u programu “Mladi čuvari prirode”, koji provodi Javna ustanova „Zeleni prsten“ u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu.

Cilj programa je kod učenika razviti senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite, a do sada je terensku nastavu u sklopu ovog edukativnog programa uspješno završilo 50 osnovnoškolaca iz Zagrebačke županije. Prva jednodnevna radionica održana je u Natura 2000 području Šume Žutice za učenike Osnovne škole Stjepana Basaričeka, a druga u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava – Strmec za učenike OŠ Sveta Nedelja.

Učenici su zajedno s trenerom edukatorom Ivanom Martinićem učili, dakle, o šumskom bontonu, odnosno o dozvoljenim i zabranjenim aktivnostima u prirodi, ali i o bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenim područjima.

Nakon što su naučili sve o raznolikosti i bogatstvu biljnog svijeta, od tih prirodnih sastavnica radili su i osebujna likovna djela. Po završetku radionica učenicima su dodijeljene potvrde o završenom edukativnom programu, koje su im uručili ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Tatjana Masten Milek, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i trener edukator radionice Ivan Martinić.