Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 9445 pregleda
Druga strana božićne idile na imanju u Čazmi

Otac i sin Salaj se razišli, ali dva milijuna lampica i dalje svijetli

Božićna bajka obitelji Salaj
1/10
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Dok Salajevi šute o razlozima razlaza, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak kaže kako žali što se time sada bave policija i sud te napominje da je Gradu i te kako stalo da božićna priča obitelji Salaj ide dalje...

Čarolija božićnih svjetala, koja se danas pali na imanju Salajevih u Čazmi, bit će raskošnija nego ikada dosad. Svijetlit će više od dva milijuna lampica, ali ne i cijelo imanje.

U mraku će ostati dio koji pripada sinu Alenu Salaju, koji prvi put neće sudjelovati u obiteljskoj božićnoj priči.

S turističkom atrakcijom, koju su prije 15 godina entuzijastički iznjedrili Nada i Zlatko Salaj, čazmanski bračni par bez turističkog iskustva, veze je raskinula i Zadruga Božićna bajka. Ta ja zadruga zadnjih godina vodila cijelu priču, a razlaz je to dramatičniji jer su popucale i poslovne i obiteljske veze.

Na jednoj su strani, naime, završili upraviteljica zadruge Ana Bertić i sin Salajevih Alen, a na drugoj inicijator i duša cijele bajke – Zlatko Salaj. Od svojega dječačkog sna iz siromašnog djetinjstva, da ima Božić za pamćenje, Salaj ne odustaje, organizaciju je koncesijskim ugovorom povjerio novim partnerima iz Splita koji su osnovali tvrtku SalajLand. Doznajemo i da je za 2017. u planu povećanje broja manifestacija i događanja na ovom čazmanskom imanju koje otprije nekoliko godina svečarsko ruho odijeva, osim za Božić, i za Uskrs.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zadruga u blokadi

Zadruga je pak trenutačno u blokadi, a upraviteljica Ana Bertić na novom poslu u novoj tvrtki Božićna bajka d.o.o. Novoosnovana tvrtka već organizira božićne manifestacije u drugim gradovima, jedan od njih je, primjerice, Lipik, a direktor je d.o.o. od 16. listopada ove godine upravo Salajev sin Alen.

O razlozima razlaza Zlatko Salaj ne želi govoriti, na broju telefona Božićne bajke d.o.o. nitko se ne javlja, a ostali sugovornici koje smo kontaktirali mahom žele ostati anonimni.

Svi redom, međutim, lakonski konstatiraju da je u pozadini zasigurno novac. Čazmanska manifestacija, naime, posljednjih godinu-dvije počela je donositi veći novac, samo lani posjetilo ju je zamalo sto tisuća ljudi. U bazi podataka Poslovna Hrvatska za posljednje dvije godine nema podataka o poslovanju Zadruge Božićna bajka.

No, iz prethodnih je godina evidentno da brojke ubrzano rastu. U 2011., primjerice, zadruga je imala prihod od 180.000 kuna, u 2012. je narastao na 463.000, a u 2013., kada se dobit popela na 203.000, prihod je dosegnuo 731.000 kuna. Što se sve događalo iza kulisa idilične čazmanske priče o Božiću Salajevih, svoje će reći i pravosuđe jer je cijeli slučaj, kako se može čuti, na sudu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Dolazio i šeik

– Šteta što je do ovoga došlo baš kada se sve posložilo i kada su višegodišnji trud i ulaganja počeli davati ozbiljnije rezulate. Božićna priča Salajevih nadrasla je granice Hrvatske, dolaze i turisti iz drugih zemalja... – slično komentira više naših sugovornika.

Samo je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak jučer bio spreman imenom i prezimenom stati iza svojih riječi.

– Grad Čazma od samih je početaka bio uz Zlatka i Nadu Salaj, koja se, nažalost, razboljela i preminula početkom prošle godine. Naravno da žalimo što je došlo do razlaza sa Zadrugom Božićna bajka i da se time sada bave policija i sud, ali isto tako treba reći da je to atrakcija koja je nastala iz jedne igre, ponajprije Zlatka Salaja. Gradu Čazmi, naravno, i te kako je stalo da božićna priča Salajevih ide dalje. Radimo sve da je podržimo, animiramo ugostitelje da se uključe, a unaprijedili smo i neka prometna rješenja. Dolaze nam deseci tisuća ljudi, a samo na otvorenje ove godine dolazak je najavilo više organiziranih grupa nego ikada dosad, čak 30-ak autobusa – kaže 
Pirak.

Osvrnuo se i na nagađanja da on osobno ima privatnih poslovnih interesa da se priča nastavi.

– Da, istina je, bavimo se obiteljskim seoskim turizmom, moja supruga vodi OPG koji radi cijelu godinu, ali on se poslovno ne oslanja na Božićnu priču Salajevih. Posjetite slobodno imanje Salajevih i naš OPG pa ćete vidjeti koliko je kod njih ljudi, a koliko kod nas – poručuje čazmanski gradonačelnik.

A kod Salajevih su posjeti počeli i prije današnjeg otvorenja. Svjetla su probno upaljena više puta, a prije neki dan i za jednog šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi nešto slično htio pokrenuti u svojoj zemlji.