Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
'21 kuna po kljunu'

Otkad je počela afera sa salmonelom, svi traže domaća jaja i piletinu

kokoš
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Svaki put kad sam govorio o jajima isticao sam da se uvozi smeće i zato mi je drago što je ministar rekao isto. Sad nitko ne pita za cijenu', ističe Željko Tomas, tajnik Saveza uzgajivača izvornih pasmina

– Otkad je počela afera sa salmonelom u jajima i mesu iz uvoza, potražnja za domaćim jajima i piletinom je ogromna. Nitko ne pita za cijenu jajeta i kokošjeg mesa, samo daj domaće! – kaže Željko Tomas, tajnik Saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, u koji je uključeno šest županijskih udruga uzgajivača kokoši hrvatice, zagorskog purana, koke kukmice i slavonske guske te predsjednik Braniteljske zadruge Pauk – Čeka iz Imotskog koja je, između ostalog, bila pionir u uzgoju kokoši hrvatice u Dalmaciji.

'Uništili su domaće peradare'

On tvrdi kako je dosadašnjom poljoprivrednom politikom gotovo uništena domaća proizvodnja.

– Provodili smo projekt uzgoja kokoši hrvatice na otvorenom, za koji se može reći da je ekološki, a koje smo muke podnijeli dok smo “istjerali” registraciju peradnjaka za prodaju jaja! Svaki put kad sam istupao vezano uz jaja govorio sam kako se uvozi smeće i zato mi je vrlo drago što je i ministar Tomislav Tolušić upotrijebio baš tu riječ, odnosno rekao je istinu.

Uništili su domaće peradare i uvozili ovo smeće od jaja! – kaže Tomas koji smatra da nam afera sa salmonelom treba biti znak za uzbunu, odnosno potpuni zaokret politike i okretanje domaćoj proizvodnji.

– Trebamo podići domaće peradarstvo u Hrvatskoj. Treba nam što više uzgajivača domaćih pasmina. U Savezu uzgajivača pokušat ćemo pokrenuti što više OPG-ova da se uključe u proizvodnju domaćih jaja i kokošjeg mesa – kaže Tomas i naglašava kako je situacija najgora uzgajivačima zagorskog purana kojih je iz godine u godinu sve manje.

Poticaju su sve niži, uzgajivača je sve manje

Bilo ih je 1000, a njihov broj se spustio na 400. Uzgajivača kokoši hrvatice je oko 5000, ali riječ je o maloj proizvodnji, kaže Tomas, ljudi imaju po jedno-dva jata i ne proizvode dovoljnu količinu da bi jaja prodavali u trgovačkim centrima.

– Prodajemo na kućnom pragu, na tržnicama, a opskrbljujemo i neke restorane – kaže Tomas. Dodaje da smanjujemo proizvodnju umjesto da je podižemo. Uzgajivača je iz godine u godinu sve manje. Poticaji su sve niži i niži.

Trebali bi dobivati 60 kuna po kljunu, kako naglašava Tomas, ali dobili su samo 21, i to samo dio koji je osigurala Europska unija. Prijašnjih su godina dobivali manje od propisanih 60, ali ipak bi ukupno dobili 36, 37 ili 40 kuna.

– Istodobno se uvozi pureće meso kojemu se ne zna porijeklo – upozorava Tomas. Savez uzgajivača izvornih pasmina peradi u Hrvatskoj priprema program za razvoj ekološkog peradarstva, odnosno uzgoja na otvorenom. O tome žele razgovarati s ministrom Tolušićem jer uz pomoć države moguće je napraviti čuda.

– Kad vidim ovu devastiranu bivšu Agrokoku u Imotskome, dođe mi da plačem. Potencijal imamo, a ako ministar bude imao razumijevanja, mogli bismo konačno zaustaviti propast i krenuti naprijed – poručio je Tomas ističući da će ministar Tolušić, nastavi li tako, imati podršku proizvođača.