Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Investicija vrijedna oko 50 milijuna kuna

Otvaraju novi pogon, planiraju izvoziti proizvode, a zaposlit će 23 radnika

Novska Thermo Stone
Foto: Radio postaja Novska
Tvrtka Thermo Stone namjerava izvoziti svoje proizvode, no nadaju se da će taj materijal s mjerama energetske učinkovitosti postati primaran i da će potražnja za njim rasti i u Hrvatskoj

- Zašto baš Novska? Istraživali smo ovo područje i zbog htijenja da što brže osposobimo objekt i započnemo poslovanje, planirali smo kupiti gotov objekt. Poslovanje smo odlučili pokrenuti upravo u Novskoj isključivo zbog odnosa lokalne uprave, odnosno Grada Novske, koji su nas jako lijepo primili. Ponudili su nam uvjete koji su nam se jako svidjeli. U početku smo razgovarali i o ulaganju na lokaciji Poduzetničke zone Novska, međutim, nakon što smo obišli objekt stare tvrtke "TPK", daljnje razgovore usmjeravali smo isključivo na tu lokaciju - ispričao je direktor tvrtke "Thermo stone" d. o. o. Alen Smajkan. Zahvaljujući izrazito korektnom odnosu i lobiranju Gradske uprave, svoj posao odlučili su pokrenuti upravo u Novskoj, izvijestili su iz gradske uprave.

Objekt bivše tvrtke "TPK" smješten na adresi Zelenička ulica 2b kupili su krajem svibnja prošle godine. Nakon toga provelo se projektiranje i pripremni radovi prije prvih izvedbenih radova na saniranju objekta, koji su započeli tijekom siječnja ove godine. Vrijednost investicije premašila je početne brojke tako da ona trenutno, zbog iskopnih radova i stabilizacije tla, iznosi oko šest milijuna eura.

- S obzirom da smo mi s juga, a glavna sirovina naših proizvoda je kvarcni pijesak kojim je ovo područje bogato, došli smo u Slavoniju kako bismo proizvodili blokove za zidanu konstrukciju, odnosno građevinske elemente od porobetona - izjavio je direktor Smajkan, dodavši da se navedeni materijal poprilično koristi u drugom dijelu Europe, dok se na našim prostorima koristi mali udio porobetona. Upravo iz tog razloga namjeravaju izvoziti svoje proizvode, no direktor tvrtke „Thermo stone“ mišljenja je da će taj materijal s mjerama energetske učinkovitosti postati primaran i nada se da će potražnja za njim rasti i u Hrvatskoj.

- Naše ciljano tržište je područje u radijusu od oko 500 kilometara u svim smjerovima. U radijusu 2000 km imamo samo jednu konkurentnu tvrtku na ovom području - rekao je Smajkan.

Dodatno usavršavanje zaposlenika

Završne radove iz tvrtke očekuju sredinom ožujka ove godine i očekuju da će već tada, ukoliko se u međuvremenu ne pojave dodatne komplikacije, biti spremni za tehnički pregled pogona. Sve poslove, osim inženjeringa na adaptaciji pogona odrađuju novljanski građevinski obrti i ostale lokalne tvrtke, a vlasnici tvrde da se na području tvrtke "Thermo stone" u bilo kojem trenutku nalazi najmanje 40-ak djelatnika koji obavljaju te poslove.

- Namjeravamo zaposliti 23 djelatnika koji će raditi u više smjena. Pri zapošljavanju je primarno lokalno stanovništvo, a profil djelatnika koje tražimo jesu strojari i operateri na strojevima - ističe direktor tvrtke, dodavši da je za sada teško pronaći osobe s tim kvalifikacijama, što znači da će se potencijalni zaposlenici morati dodatno usavršavati.

- Ova buduća radna mjesta su od izrazito velike važnosti za naš grad jer se zahvaljujući zapošljavanju naših lokalnih poduzetnika na uređenju i dogradnji ovog objekta trend smanjivanja nezaposlenosti nastavlja - rekao je gradonačelnik grada Novske Vlado Klasa dodavši da je investicija ovolike vrijednosti od gotovo 50-ak milijuna kuna za naše malo središte vrlo velika i značajna, kao i nova 23 radna mjesta koja uskoro očekujemo. Gradonačelnik ističe da je realizacija ove investicije pokazatelj da je Gradska uprava s investitorima imala odličnu suradnju, naglasivši da će im i ubuduće biti potpora u daljnjem radu.