Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Blagoslov biskupa Košića

Otvoren prvi vjerski vrtić u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vjerski vrtić Sveta Marija Magdalena
1/7
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Do sada je Sisačka biskupija u uređenje prostora i opremu uložila 700.000 kuna, a financirat će i zaposlenu odgajateljicu, spremačicu te ostale troškove

Prvi vjerski vrtić u Sisačko-moslavačkoj županiji, "Sveta Marija Magdalena" u Selima kod Siska počinje s radom 5. prosinca i imat će, za sada, jednu skupinu mališana. Vlasnik je vrtića Sisačka biskupija čiji je biskup mons. Vlado Košić, u ponedjeljak blagoslovio novouređene prostorije.

- Ovo je vrtić koji ima sve što imaju i javni vrtići, uz dodatni vjerski odgoj koji roditelji mogu tražiti i u drugim vrtićima jer Vatikanski ugovori jamče vjerski odgoj u svim vrtićima, kao dodatni sadržaj. Uspjeli smo u kratkom roku ishoditi svu suglasnost i sve dozvole te se nadamo da će iduće godine u vrtić krenuti i druga skupina, jer za dvije imamo prostor - istaknuo je biskup Košić obišavši novi vrtić koji se nalazi u sklopu Pastoralnog centra župe Sv. Marije Magdalene u Selima.

Sisačka biskupija dosad uložila 700.000 kuna

U tim je prostorijama, u najmu, djelovao javni vrtić pune 23 godine, do travnja ove godine, nakon čega je premješten u Područnu školu Greda. U Biskupiji su odlučili iskoristiti prostor, ali i ispuniti želje roditelja da se nastavi predškolski odgoj na istom mjestu. Do sada je Sisačka biskupija u uređenje prostora i opremu uložila 700.000 kuna, a financirat će i zaposlenu odgajateljicu, spremačicu te ostale troškove.

Ravnateljica je sestra Krešimira Katarić, dugogodišnja odgojiteljica u sličnim vrtićima u Zagrebu.

- Nakon 22 godine rada kao odgojiteljica ovo mi je novi izazov da nastupam kao ravnateljica. Imat ćemo sve odgojno obrazovne sadržaje kao i u redovnim vrtićima uz dodatni vjerski odgoj - rekla je sestra Krešimira.

Kako je istaknula prof. Marija Ivanković, voditeljica Odjela za predškolski odgoj pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta riječ je o 54. vjerskom vrtiću u Hrvatskoj, od kojih su 52 katolička. No, ovo je prvi i, za sada, jedini vrtić kojem je vlasnik jedna Biskupija, a ostalim sličnima uglavnom su vlasnici redovničke zajednice.