Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 57 pregleda
Dom za starije osobe 'Kantrida'

Otvorena kućanska zajednica 'Maslina' za 20 korisnika

Dom za starije
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Ilustracija
Korisnici smješteni u kućansku zajednicu imaju dovoljno prostora za privatnost u svojim sobama, a istodobno sa zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom omogućuje im se i poseban društveni dio

U Domu za starije osobe 'Kantrida' župan Zlatko Komadina otvorio je kućansku zajednicu 'Maslina' smještenu na II. katu B Doma. U kućanskoj zajednici omogućit će se smještaj 20 korisnika, a Primorsko-goranska županija je za uređenje prostora uložila 800.000 kuna.

U sklopu kućanske zajednice korisnici mogu zajednički planirati obroke i zajedno ih sa stručnim osobljem pripremati u kuhinji, te osmišljavati razne aktivnosti u dnevnom boravku. Korisnici smješteni u kućansku zajednicu imaju dovoljno prostora za privatnost u svojim sobama, a istodobno sa zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom omogućuje im se i poseban društveni dio, izvijestili su iz Županije.

Na taj se način usluga u potpunosti prilagođava individualnim potrebama korisnika kako bi mu se osiguralo dovoljno prostora za kreiranje dnevnog ritma aktivnosti. U manjoj grupi - zajednici, radnici vrlo dobro mogu upoznati korisnike, njihove navike i potrebe, razviti bliske odnose i suradnju s rodbinom čime je povećana kvaliteta života i zadovoljstvo korisnika.

"Primorsko-goranska županija od 2014. do 2016. godine uređuje dom po principu kućanskih zajednica. Uložili smo oko 2 milijuna kuna. Time nastojimo omogućiti korisnicima da se osjećaju kao kod kuće, da je to dom ne za starije i nemoćne nego njihov dom i da zajednički funkcioniraju. To je novi sustav brige u kojem surađujemo sa slovenskim partnerima i s ovim sustavom nastojimo podići kvalitetu u brizi za starije", rekao je župan Komadina.