Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Lokalni čelnici zadovoljni novim zakonom o državnoj imovini

Ovakav model osigurat će ostanak mladih jer im nudi nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija
Foto: Brodsko-posavska županija
Podaci o raspoloživoj državnoj imovini postoje, no treba ih ažurirati i objediniti kako bi slika stanja postala jasnija

Ministar državne imovine Goran Marić održao je u Slavonskom Brodu radni sastanak na kojem je predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, a uz to pojasnio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezano za nekretnine u vlasništvu RH na području županije, općina i gradova. Uz domaćina, župana Danijela Marušića, sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Slavonskog Broda i Nove Gradiške, načelnici općina Brodsko-posavske županije te načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić.

Izgradnja suvremenog Kajak-kanu centra pokraj Save Slavonski Brod Kajakaši i kanuisti uskoro u novom modernom objetku

Dobar primjer suradnje

Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom na kojem je predstavljen ovaj decentralizacijski zakon jer je njegov cilj stavljanje u funkciju državne imovine, što će lokalnim i regionalnim samoupravama olakšati poslovanje, a upravljanje državnom imovinom moći će usmjeriti u razvoj lokalne sredine.

– Od toga će koristi imati i lokalni proračuni koji će u zakonskim okvirima biti povećani imovinom preusmjerenom na upravljanje županiji, gradovima i općinama, a moći će je koristiti za otvaranje novih poduzeća i ustanova i stavljati u funkciju razvoja gospodarstva – rekao je brodsko-posavski župan Marušić.

On je dodao kako je ovo pozitivan primjer suradnje Ministarstva, županije i općina te funkcioniranja i odnosa države prema lokalnim i regionalnim jedinicama. Podaci o raspoloživoj državnoj imovini postoje, no potrebno ih je ažurirati i objediniti kako bi slika stanja postala jasnija te potaknuti gradonačelnike i načelnike općina da ostvare partnerski odnos s Ministarstvom državne imovine radi daljnjeg postupanja.

Udruga gluhih "Power of Art" Mladi iz pet zemalja otkrili snagu umjetnosti

Zakon je motivirajući

Ministar Marić očekuje pozitivne učinke novog zakona. On je izrazio zadovoljstvo što je županija organizirala sastanak na kojem se mogao ostvariti realan uvid 
u postojeće stanje na području gradova i općina te predstaviti sve mogućnosti koje Zakon o upravljanju državnom imovinom nudi.

– Zakon je jasan, motivirajući, poticajan i životan, a od njegove primjene najveće će koristi imati jedinice područne i regionalne samouprave, ali i Hrvatska u cjelini – istaknuo je Marić.

Prema njegovim riječima, ovakvi sastanci su korisni i dragocjeni i za jedinice lokalne samouprave i za samo Ministarstvo, a misao vodilja je da imovina treba služiti onima koji uz nju i s njom žive. Vjeruje kako će ovakav model doprinijeti revitalizaciji Slavonije i ostanku mladih osiguravajući im nova radna mjesta i sigurniju budućnost.