Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obnovljen Spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću

Ovo je malo mjesto, a dalo nam je velikog čovjeka

Foto: Dražen Kopač
Uređenje doma počelo je 2018. godine, a za hodočasnike je blagoslovljen početkom listopada. Na prvome katu su Stepinčeva spavaća i radna soba, soba župnika i spomen-soba sestara Služavki Maloga Isusa. U prizemlju je čitaonica

Bio je poznat po svojoj susretljivosti i ljubavi prema siromašnima, a na njegov poticaj utemeljuje se i Caritas Zagrebačke županije. Alojzija Stepinca blaženim je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 1998. godine.

Dom u kojem je bio do smrti

Novo ruho Spomen-doma blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Zamjenik župana Ervin Kolarec obišao je novouređeni Spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću.

Spomen-dom uređen je u starom župnom dvoru, u kojemu je blaženi Stepinac u kućnome pritvoru boravio od prosinca 1951. pa do svoje smrti 10. veljače 1960. godine.

– Ovo malo mjesto dalo je velikoga čovjeka koji je zadužio ne samo ovaj kraj nego cijeli hrvatski narod. Vjerujem da će se hodočasnici koji će dolaziti u ovaj Spomen-dom vraćati svojim kućama ispunjena srca – rekao je Kolarec, dodavši kako se nada da će krašićka župa jednoga dana postati svetište, kao što su to danas Marija Bistrica i Trsat.

Uređenje Spomen-doma počelo je 2018., a blagoslovljen je i za hodočasnike otvoren početkom listopada. Zgrada u kojoj je uređen stara je više od 300 godina, a kompletno je obnovljena i izvana i iznutra. Na prvome katu su Stepinčeva spavaća i radna soba, soba župnika Josipa Vranekovića i spomen-soba časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je uređen prostor čitaonice, u kojoj će biti sva izdanja Postulature blaženoga Alojzija Stepinca. U obnovu je uloženo oko 2 milijuna kuna.

Dašak Stepinčeve svetosti

– Spomen-dom je neizostavni dio koji hodočasnici, uz župnu crkvu Presvetoga Trojstva, žele posjetiti. Najviše hodočasnika ima subotom, a dolaze i tijekom tjedna. Dolaze vidjeti mjesto Stepinčeva mučeništva. U njegovim sobama se mogu pomoliti, a mogu sudjelovati i u križnome putu – ispričao je Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetoga Trojstva u Krašiću.

Općinski načelnik Josip Petković Fajnik rekao je da je iz dana u dan u Krašiću sve više hodočasnika, od kojih se mnogi ponovno vraćaju želeći osjetiti dašak Stepinčeve svetosti.