Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Održana početna konferencija projekta vrijednog 189,701.137 kuna

Počeo projekt nove korčulanske luke – luke Polačište

Foto: DNŽ
–Trenutačno ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, i to velikim dijelom europska sredstva. Korčula je zaista pripremila velike projekte – istaknuo je resorni  ministar Oleg Butković

Održana je početna konferencija projekta “Izgradnja nove luke Korčula – luka Polačište” koji predviđa izgradnju luke otvorene za javni promet Polačište. Modernizacijom prometne infrastrukture na otoku Korčuli poboljšat će se povezanost otoka Korčule s okolnim otocima i kopnom te stvoriti bolji uvjeti za kvalitetniji život otočana.

Investicijski ciklus

Projektom je na istočnom dijelu luke predviđen operativni gat širine 16 i dužine 55 metara, s trajektnim vezom dužine 55 metara s istočne, a 80 metara sa zapadne strane. Na istočnoj strani planirana je i obala u dužini od 130 metara s trajektnim vezom. Na zapadnom dijelu luke predviđena je privezna obala dužine 218,4 metara, što omogućava prihvat više brodova istovremeno ili jednog broda dužine veće od 200 metara, te zapadni gat. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189,701.137,01 kunu. Projekt je sufinancirao EU sa 155,230.059 kuna, a ostatak se financira iz proračuna RH.

Na početnoj konferenciji bio je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Projekt luke Polačište potvrđuje ispravnu politiku ove  Vlade, a to je da treba pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu. Mi trenutačno ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, i to velikim dijelom europska sredstva. Kada gledam lučku infrastrukturu, ono što se radi te ono što će se tek raditi, mislim da je Korčula zaista pripremila velike projekte. Ja na tome čestitam i lučkim upravama, županiji i svima koji su time pridonijeli – istaknuo je ministar Oleg Butković.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić istaknuo je važnost povezivanja otoka.

Važnost povezivanja otoka

– Završetkom ovog velikog projekta u Korčuli, potom pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, kao i luke Perna sa zaobilaznicom Orebića i brzom cestom preko Pelješca, mi ćemo imati završen krug investicija koje pridonose Korčuli i njezinoj povezanosti, kao i povezanosti naše županije – naglasio je zastupnik Branko Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Županijskoj lučkoj upravi Korčula na uspješnom  provođenju ovog važnog i povjesnog projekta.

– Mi kao županija veliki naglasak stavili smo na povezanost naših otoka. Realizirani su brojni projekti lučke infrastrukture, naravno uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ono na čemu ćemo ustrajati i dalje su, kako izgradnje luka, tako i nastavak cestovne povezanosti naše županije. Imamo podršku Vlade i za nastavak autoceste do Dubrovnika, brzu cestu preko Pelješca 
te brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Nakon konferencije upriličen je obilazak radova na izgradnji luke Polačište i završene investicije rekonstrukcije ACI marine Korčula, vrijedne gotovo 25 milijuna kuna.