Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće odvija se čak i brže od planirane dinamike

Početak rada RDC-a za voće i povrće u Nemetinu već na jesen

1/2
Foto: OBŽ
Ukupna površina cijelog objekta iznosi 8182,15 četvornih metara, a ima 23 rashladne komore

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, jedne od najvećih i najznačajnijih investicija u Osječko-baranjskoj županiji, u punom je jeku, odvija se čak i brže od planirane dinamike. Gradilište su obišli župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima.

Brza izgradnja

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće nalazi se u visokoj fazi izgrađenosti, postupno se privodi kraju i nadam  se da će krajem godine početi i njegov rad. Podsjećam da je ovo prvi objekt ovakve vrste u Hrvatskoj te će po ovom uzoru i sve ostale županije imati po jedan regionalni distribucijski centar. Projekt ima veliku važnost  za male proizvođače, za voćare, povrtlare i sve koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom, u čemu će im pomoći upravo RDC. Takvih centara je trebalo biti na desetke samo u Slavoniji, ali, eto, mi smo počeli s prvim i nadam se njegovoj brzoj izgradnji, na čemu zahvaljujem izvođačima koji rade i brže od očekivanog i izuzetno kvalitetno – rekao je župan Ivan Anušić.

Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako se na ovom, kao i drugim projektima vidi dobra suradnje Grada i Županije.

– Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije na kojem je Grad Osijek partner. Drago mi je da će RDC biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost što se tiče proizvoda i novih radnih mjesta – rekao je Radić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je da se mali proizvođači ne mogu uspješno  povezivati ako nisu osigurani prihvatni kapaciteti za njihove proizvode, što će im omogućiti RDC, a proizvođači će ujedno 
shvatiti kolika je važnost njihova povezivanja i stvaranja proizvođačkih organizacija kojima postaju važan segment na tržištu (i) za pregovore o cijenama i uvjetima plasmana proizvoda. Naglasila je i važnost ekološke proizvodnje za koju je u RDC-u osiguran kapacitet od 690 tona.

– Kao jedan od primjera rada RDC-a možemo navesti kako sada mali proizvođači jabuka mogu plasirati svoje proizvode na tržnicu, no to su premale količine. Da bi bili konkurentni, oni moraju povećati svoju proizvodnju, a mi ćemo stvoriti uvjete da njihovi proizvodi imaju tržište. OBŽ ima projekt ‘Školski obrok za sve’ koji je pokrenuo župan Ivan Anušić, a kroz taj projekt i RDC-e objedinit ćemo svu proizvodnju koja je potrebna našim školama. Stvorit ćemo uvjete da proizvodi s naših polja završe u  našim školama, a naša djeca jedu  zdravstveno ispravne proizvode koji su proizvedeni na području OBŽ-a. Osim toga, proizvođačima stvaramo sigurne uvjete za plasman u škole, ustanove i domove za starije i nemoćne osobe kojima je Županija osnivač – kazala je Silva Wendling.

Tri zasebna dijela

Alen Mamić, direktor RDC-a, pojasnio je kako ukupna površina cijelog objekta iznosi 8182,15 m2. Objekt se sastoji od tri zasebna dijela koji se naslanjaju bočno jedan na drugi i čine jednu cjelinu, odnosno to su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerada te upravna zgrada. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju osiguran je rashladni kapacitet od 2220 tona ukupnog kapaciteta 3228 tona.

– Usporedno s izgradnjom objekta radi se na kadrovskom ekipiranju kako bismo bili spremni za jesen i početak rada RDC-a – poručio je Mamić.