Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija snažno podupire svoje gospodarstvenike

Poduzetnici ruše rekorde, raste izvoz, stižu nagrade

Foto: gospodarskicentarosijek.eu
- Osječko-baranjska županija prva je u RH ponudila poduzetnicima kamate na kredite od 0 posto, a ujedno je to jedina županija koja ima svoju kreditnu liniju za kupnju nekretnina s kamatom već od 0,08 posto - ističe župan Ivan Anušić

Osječko-baranjska županija proteklih godina bilježi pozitivne trendove u gospodarstvu, a poduzetnici na njezinu području lani su rušili rekorde. Činili su to i godinu prije.

Kamate 0 posto

Stvaranje pozitivne poduzetničke klime koju Županija realizira putem svojih aktivnosti svakako doprinosi rastu i razvoju poduzetništva i obrtništva, ističu njezini čelnici.

– Osječko-baranjska županija prva je u Republici Hrvatskoj ponudila poduzetnicima kamate na kredite od 0 posto, jedina je to 
županija koja ima svoju kreditnu liniju za kupnju nekretnina stanovnika s kamatom već od 0,08 posto te jedina županija koja gradi Regionalni distribucijski  centar i Gospodarski centar. Također smo jedina županija koja uz Zavod za zapošljavanje provodi projekte prekvalifikacije za nezaposlene osobe. Kontinuirano pratimo tržište i odgovaramo na izazove koji se stavljaju pred nas i gospodarstvo naše županije – kaže župan Ivan Anušić.

Poduzetnici koji posluju na području Osječko-baranjske županije ostvarili su u 2021. godini rekordne rezultate. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 33 milijarde i 511 milijuna kuna, što je povećanje od 17,18 posto u odnosu na 2020. godinu. Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1 milijarde i 833 milijuna kuna, što je za 530 milijuna kuna ili 40,68 posto više nego 2020. godine.

Po ostvarenoj dobiti Osječko-baranjska županija pozicionirala se na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. S obzirom na to da je tamošnje gospodarstvo izvozno orijentirano ostvaren je izvoz od 6 milijardi i 672 milijuna kuna, što je rast od 18,3 posto u odnosu na 2020. godinu.

– Dodatni pokazatelj rekordnih poslovnih rezultata i uspješnosti gospodarstva Osječko-baranjske županije su i nagrade Zlatna bilanca koje dodjeljuje FINA. Od ukupno 11 nagrada, dvije su nagrade otišle poduzetnicima s područja naše Županije – u djelatnosti Poljoprivrede, šumarstva i ribarstvo tvrtki PPK  Valpovo d.o.o. te u djelatnosti Informacije i komunikacije tvrtki Mono d.o.o. Osijek – navodi župan Anušić.

Gospodarski centar

Novi zamah gospodarstvu na istoku Hrvatske, navodi se, svakako će dati Gospodarski centar u Osijeku. Strateški je to projekt  čiji je nositelj OBŽ, a partner Grad Osijek, a njime će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj  novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija.

Gospodarski centar osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati 
gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije. Gospodarski centar “niknut” će na jugozapadnom rubu grada Osijeka, u sklopu Gospodarske zone Jug. Pogodnost lokacije za gospodarske sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5.

Gradnja prve zgrade Gospodarskog centra vrijedna je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Bit će gotova do konca godine.